Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Αναρωτιέστε πότε θα νιώσετε το πρώτο σκίρτημα του μωρού σας, πότε θα κάνετε τον πρώτο υπέρηχο εγκυμοσύνης ή πότε το μωράκι σας θα αρχίσει να ακούει, να ανοίγει τα μάτια ή να βγάζει μαλλάκια; Θεωρήστε αυτό το ημερολόγιο εγκυμοσύνης που σας οδηγεί εβδομάδα με εβδομάδα και ανά τρίμηνο, τον απόλυτο οδηγό σας για τους επόμενους εννέα μήνες.
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ (Εβδομάδες 1 έως 12)
Σημαντικό για κάθε εγκυμοσύνη, είναι το 1ο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάζονται ενίοτε τα συμπτώματα εκείνα που μπορεί να ενοχλούν και να προβληματίζουν κάθε έγκυο. Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς κατά τη διάρκειά της συντελείται η οργανογένεση του εμβρύου. Στο τρίμηνο αυτό διενεργείται ο προγεννητικός έλεγχος, τόσο ο εργαστηριακός, όσο και ο έλεγχος του εμβρύου με την ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων μετά την τελευταία περίοδό σας τα ωοθυλάκιά σας ωριμάζουν στις ωοθήκες σας. Για τις γυναίκες με κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη) γίνεται συνήθως κατά τις ημέρες 13 έως 15. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ελαφρύ πόνο με την ωορρηξία (mittle schmertz).

Μάθετε για την
ωορρηξία
Κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας, συμβαίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Αυτή τη στιγμή καθορίζεται το φύλο του εμβρύου καθώς και το αν θα υπάρχει ένα ή περισσότερα έμβρυα.


Εύκολη κούραση, υπνηλία και πρησμένοι και ευαίσθητοι μαστοί αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
Το μωρό σας έχει το μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. Τα περισσότερα tests εγκυμοσύνης βγαίνουν θετικά αυτή την περίοδο. Ο λεκιθικός ασκός είναι ένας σχηματισμός που παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου και του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, πριν αναλάβει αυτή την αποστολή ο πλακούντας. Το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει και σας δίνει σημάδια ότι είστε έγκυος. Μπορεί να αρχίσετε να έχετε ναυτίες.

Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις ναυτίες
Ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη κι η καρδιά του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται. Το έμβρυο μοιάζει με μικροσκοπικό γυρίνο και διαθέτει ουρά. Η καρδιά έχει αρχίσει και χτυπάει αρχικά άρρυθμα, προκειμένου να παρέχει αίμα με μια υποτυπώδη κυκλοφορία στα όργανα που μόλις σχηματίζονται. Για να συντονιστεί η καρδιακή λειτουργία, χρειάζεται ο εγκέφαλος, ο οποίος οργανώνεται στη φάση αυτή.
Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Τα μάτια, τα ρουθούνια και τα χέρια παίρνουν σχήμα.
Μέσα στο μικροσκοπικό του στόμα, η γλώσσα και οι φωνητικές χορδές μόλις αρχίζουν να σχηματίζονται.
Η καρδιά του χτυπάει με ρυθμό περίπου
110 παλμούς το λεπτό και αρχίζει να χωρίζεται σε δεξιές και αριστερές κοιλότητες. Η καρδιακή λειτουργία είναι ορατή στο διακολπικό υπερηχογράφημα αυτή την εβδομάδα.
Την εβδομάδα αυτή τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας παίρνουν σχήμα, καθώς και το πρόσωπο και το στόμα του. Η καρδιά του χτυπάει 120 φορές το λεπτό.

Οι αυξανόμενες ποσότητες προγεστερόνης και οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία και διαταραχές στη διάθεσή σας.

Σύντομα θα παρατηρήσετε μια αυξημένη τάση για να ουρείτε. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που φιλτράρεται από τους νεφρούς σας.
Το έμβρυο στις 8 εβδομάδες έχει περίπου το μέγεθος ενός φασολιού. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών σχηματίζονται. Τα δάκτυλα του χεριού είναι ακόμα ενωμένα με μεμβράνη αλλά γίνονται πιο μακριά. Διαφανή βλέφαρα καλύπτουν τα μάτια. Το έμβρυο έχει πια γόνατα και τα πόδια είναι αρκετά μακριά για να συναντιούνται μπροστά από τον κορμό. Τα νευρικά κύτταρα στον εμβρυϊκό εγκέφαλο διακλαδίζονται για να ενωθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας έτσι αρχέγονα νευρικά μονοπάτια.
Το έμβρυο έχει μέγεθος κερασιού και η καρδιά του χτυπάει με 170 παλμούς το λεπτό. Τα βλέφαρά του είναι σφραγισμένα και δεν θα ανοίξουν πριν τις 27 εβδομάδες. Το έμβρυο αποκτά λοβούς στα αυτιά του. Οι άκρες των δακτύλων επιμηκύνονται και σχηματίζονται τα δακτυλικά αποτυπώματα.  Το μωρό σας μπορεί πλέον να κουνήσει τα άκρα του. Όλες οι μεγάλες αρθρώσεις δουλεύουν. Οι ώμοι, οι αγκώνες, οι καρποί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Σ΄ αυτή την εβδομάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί
λήψη χοριακής λάχνης αν υπάρξει ένδειξη.
Η “ουρά” του εμβρύου έχει εξαφανιστεί. Τα δακτυλικά αποτυπώματα αρχίζουν να σχηματίζονται, και οι χόνδροι αντικαθίστανται από οστά. Το μήκος του είναι περίπου 3 εκατοστά και ζυγίζει λιγότερο από 4 γραμμάρια. Αν και μικρό, είναι πολύ δραστήριο. Τα ζωτικά του όργανα έχουν πλέον σχηματιστεί και είναι πλήρως λειτουργικά. Το κεφάλι του καταλαμβάνει το μισό του μήκος και το μέτωπο προεξέχει. Σ΄ αυτή την εβδομάδα έχουν αναπτυχθεί τα νύχια του.
Το δέρμα του μωρού σας είναι ακόμα διαφανές και επιτρέπει στα μικρά του αγγεία να φαίνονται. Μικροσκοπικά δοντάκια αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω απ΄τα ούλα του. Κλωτσάει και τεντώνεται και οι κινήσεις αυτές όσο μεγαλώνει θα γίνονται πιο εκλεπτυσμένες.

Πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Μια σκούρα κάθετη γραμμή εμφανίζεται στην κοιλιά σας. Ονομάζεται
linea negra, είναι χαρακτηριστική της εγκυμοσύνης και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.
Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 5,4 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 14 γραμμάρια. Τα νευρικά του κύτταρα πληθαίνουν διαρκώς και οι συνάψεις μεταξύ τους σχηματίζονται. Οι κινήσεις του εμβρύου είναι πιο εκλεπτυσμένες. Σφίγγει τις γροθιές, κάμπτει τα δάκτυλα των ποδιών και κινεί τους μυς των ματιών. Παίρνει μια πιο “ανθρώπινη” μορφή. Τα μάτια έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην τελική τους θέση. Σ΄αυτή την εβδομάδα φηλαφάται ηκορυφή της μήτρας σας λίγο κάτω από τον ομφαλό σας. Οι πρωινές ναυτίες έχουν αρχίσει να υποχωρούν και επιστρέφει η όρεξή σας.

Τώρα είναι η ώρα να κάνετε την
ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ (Εβδομάδες 13 έως 25)
Το 2ο τρίμηνο είναι η περίοδος όπου η εγκυμοσύνη σταθεροποιείται και τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου (ναυτίες, έμετοι, κόπωση, κλπ) συνήθως υποχωρούν. Την εποχή αυτή διενεργείται το υπερηχογράφημα που είναι γνωστό ως υπερηχογράφημα “Β΄Επιπέδου”, το οποίο μας δείχνει την λεπτομερή ανατομία και ανάπτυξη του εμβρύου, και χρησιμοποιείται για να αποκλείσει την ύπαρξη διαταραχών της σωματικής διάπλασης του εμβρύου.
Σ΄αυτή την εβδομάδα, το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός λεμονιού. Έχει πια τα μοναδικά του δακτυλικά αποτυπώματα. Έχει μυς που θα το βοηθήσουν να καταπίνει. Αν είναι κορίτσι, έχει ήδη στις ωοθήκες του περίπου 2.000.000 ωάρια. Μέχρι να γεννηθεί, θα έχει 1.000.000, και μέχρι να γίνει 17 ετών, θα έχει περίπου 200.000.

Όσο για σας, μόλις συμπληρώσετε τις 13 εβδομάδες, μπαίνετε στο 2ο τρίμηνο. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο, δεδομένου ότι όλα τα συμπτώματα που βιώνατε στο 1ο τρίμηνο, ναυτίες, κόπωση, υπνηλία, συχνουρία, αρχίζουν να καλυτερεύουν. Έτσι ο οργανισμός σας ανανεώνεται, αναπαύεται και το μόνο που σας θυμίζει την εγκυμοσύνη, θα είναι η κοιλίτσα σας που μεγαλώνει.
Οι πρώτες εκφράσεις

Αυτή την εβδομάδα, το λεπτό δέρμα του εμβρύου καλύπτεται από
χνούδι, το οποίο θα εξαφανιστεί πριν τη γέννηση. Αν και τα φρύδια καθώς και τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού έχουν ήδη βγει, αυτή η τρίχα μπορεί να αλλάξει τόσο την υφή όσο και το χρώμα της μετά τη γέννηση. Χάρη σε ερεθίσματα του εγκεφάλου, οι μύες του προσώπου του μωρού σας μπορούν να δημιουργήσουν έκφραση. Σ΄αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας μπορεί να κάνει γκριμάτσες. Μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Εν τω μεταξύ, τα νεφρά του παράγουν ούρα, τα οποία κυκλοφορούν στο αμνιακό υγρό γύρω του. Αυτό θα κρατήσει μέχρι τη γέννηση.
Η εμφάνιση του φύλου

Το μωρό σας έχει
λόξυγκα, που τα μωρά μαθαίνουν πριν ακόμα αναπνεύσουν. Τα έμβρυα δεν μπορούν να δημιουργήσουν ήχους, λόγω του ότι η τραχεία τους είναι γεμάτη με αμνιακό υγρό. Τα πόδια του μωρού αποκτούν πλέον μεγαλύτερο μήκος από τα χέρια του και όλες οι αρθρώσεις του πλέον μπορούν να κινηθούν. Σ΄αυτή την εβδομάδα φαίνεται καθαρά το φύλο του.
Οι αναπνευστικές κινήσεις
Το μωρό σας είναι πλέον περίπου 10 εκατοστά και ζυγίζει 100 γραμμάρια. Τις επόμενες 3 εβδομάδες, θα περάσει από μια τεράστια “έκρηξη” ανάπτυξης, διπλασιάζοντας το βάρος του και προσθέτοντας εκατοστά στο μήκος του. Μέσα ή έξω από τη μήτρα, τα μωρά είναι παιχνιδιάρικα πλάσματα. Το δικό σας μπορεί να έχει ήδη ανακαλύψει το πρώτο του παιχνίδι, τον ομφάλιο λώρο, που θα απολαμβάνει να σφίγγει και να τραβάει. Το κυκλοφορικό και ουροποιητικό του σύστημα δουλεύουν πλέον στην εντέλεια, και “εισπνέει” και “εκπνέει” το αμνιακό υγρό μέσα στους πνεύμονές του. Το μωρό είναι προστατευμένο πλήρως από τις εξωτερικές επιδράσεις μέσα στον αμνιακό σάκο, περιτριγυρισμένο από το αμνιακό υγρό. Μερικές φορές όταν κινείστε απότομα, μπορεί να αισθανθείτε ελαφρύ πόνο στο πλάϊ του σώματός σας. Αυτό οφείλεται στην διάταση των συνδέσμων από τη μήτρα και το μωρό που μεγαλώνει.
Η ανάπτυξη των αισθήσεων

Οι αμφιβληστροειδείς στα μάτια έχουν πλέον αναπτυχθεί πλήρως και το έμβρυο μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Τα βλέφαρά του παραμένουν κλειστά, αλλά αν ένα λαμπρό φως λάμψει στην κοιλιά σας, το έμβρυο θα κινηθεί για να καλύψει τα μάτια του. Οι άλλες αισθήσεις αναπτύσσονται επίσης. Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας έχουν σχηματιστεί, και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό. Έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα αντανακλαστικών και εκφράσεις, όπως χαμόγελα, συνοφρυώματα, χασμουρητά και λόξυγκα. Δεν θα έχει τόση ανάπτυξη στις επόμενες εβδομάδες, αλλά μια άλλη έκρηξη ανάπτυξης θα έρθει σύντομα.
Η ανάπτυξη του δέρματος

Το δέρμα σε αυτό το στάδιο είναι διαφανές και φαίνεται κόκκινο, λόγω των αιμοφόρων αγγείων που αυξάνονται κάτω από αυτό. Είναι επίσης πολύ ευαίσθητο. Μια λευκή κέρινη ουσία που ονομάζεται
σμήγμα προστατεύει και αδιαβροχοποιεί το ευαίσθητο δερματάκι του. Το δέρμα μπορεί να καταστραφεί από μακροχρόνια έκθεση σε υγρό, έτσι το σμήγμα δρα ως φραγμός μεταξύ της επιφάνειας του δέρματος και του αμνιακού υγρού. Η ανάπτυξη του δέρματος και η εμφάνιση του σμήγματος είναι οι κυριότερες αλλαγές αυτή την εβδομάδα. Αυτά τα δύο γεγονότα καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το δέρμα του μικρού σας θα αυξάνεται γρήγορα κάτω από ένα προστατευτικό στρώμα δύο στρώσεων. Το χνούδι, η λεπτή τρίχα που αναπτύχθηκε σε όλο το σώμα πριν από λίγες εβδομάδες, συνδυάζεται με την επικάλυψη από σμήγμα για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος. Αυτοί οι φραγμοί θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι λίγο πριν τον τοκετό. Το χνούδι θα πέσει λίγες εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό σας, και θα ακολουθήσει το σμήγμα λίγο πριν τον τοκετό.
Η ανάπτυξη της ακοής

Τα αυτιά του μωρού σας είναι πλήρως ώριμα πλέον, και λειτουργούν άψογα. Το μωρό μπορεί να ακούσει τη φωνή σας, τους χτύπους της καρδιάς σας, ακόμα και το γουργουρητό του στομαχιού σας. Το μωρό μπορεί επίσης να ακούσει και άλλα άτομα με τα οποία μιλάτε (συμπεριλαμβανομένου του μπαμπά!), τη μουσική που ακούτε και πολλά άλλα. Με τον καιρό, το μωρό θα μάθει να αναγνωρίζει τις φωνές και τους ήχους αυτούς που ακούει τακτικά. Αυτά τα γνώριμα ακούσματα θα δρουν χαλαρωτικά για το μωρό μετά τη γέννηση. Το έμβρυο θα καλύψει τα αυτιά του σε απάντηση σε ένα δυνατό θόρυβο και μπορεί να κουνηθεί απότομα αν τρομάξει . Τα εσωτερικά όργανα μετατοπίζονται στις μόνιμες θέσεις τους. Η κατάποση του μωρού έχει ένα αποτέλεσμα: Τη δημιουργία μιας μαύρης κολλώδους ουσίας στα έντερα που ονομάζεται
μηκώνιο. Το μηκώνιο θα αποτελέσει και την πρώτη κένωση του μωρού μετά τη γέννηση. Αυτή την εβδομάδα θα νιώσετε τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού.
Κάτω από το δέρμα του μωρού σας σύντομα θα αναπτυχθεί ένα στρώμα λίπους, που θα αυξάνεται μέχρι τον τοκετό. Το δέρμα του γίνεται πλέον αδιαφανές. Το μωρό καταπίνει συνεχώς και λαμβάνει μερικά θρεπτικά συστατικά όπως νερό και ζάχαρη από το αμνιακό υγρό. Ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και πλέον το έμβρυο αναπτύσσει κύκλους ύπνου. Το πρόγραμμα του μωρού εξαρτάται από τις δικές σας συνήθειες, δεδομένου ότι ακούει αυτά που συμβαίνουν γύρω σας. Σύντομα θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν θα έχετε ένα πρωινό πουλί ή ένα νυχτοπούλι. Αν δεν έχει ήδη αρχίσει, ο μυελός των οστών του μωρού θα αρχίσει να παράγει τα κύτταρα του αίματος σύντομα. Αρχικά τα κύτταρα του αίματος παράγονται από το σπλήνα και το ήπαρ, αλλά τώρα ο μυελός αναλαμβάνει.

Σ΄αυτή την εβδομάδα κλείστε το ραντεβού σας για το
ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.
Η μήτρα σας ασκεί πίεση στις μεγάλες φλέβες που επιστρέφουν το αίμα από το κάτω μέρος του σώματός σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών σας. Το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα του εμβρύου βοηθά την ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος. Η χρωστική του δέρματος του έχει δώσει τώρα το τελικό χρώμα του. Τα πόδια του εμβρύου τώρα κλωτσούν πιο συχνά και με μεγαλύτερη δύναμη. Τώρα που το μωρό σας μπορεί να ακούσει, έχει αρχίσει να αναπτύσσει την ικανότητα να θυμάται πάρα πολύ! Καθώς το νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται, και ιδίως μετά την αίσθηση της ακοής που εξελίσσεται, έχει την ευκαιρία να μάθει και να θυμάται από την εμπειρία. Αν περιστασιακά αισθάνεστε ζαλάδα, αυτό είναι συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη και όχι ένα σημάδι ότι κάτι πάει λάθος. Καθώς το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να θρέψει το μωρό σας, μπορείτε να νιώθετε το αίσθημα ζάλης από καιρό σε καιρό και ιδιαίτερα όταν σηκώνεστε απότομα. Αυτό συμβαίνει γιατί γρήγορα το αίμα λιμνάζει στα πόδια σας και μειώνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλό σας, κάνοντάς σας να αισθανθείτε ζάλη. Αν αυτό συνεχιστεί, μιλήστε με το γιατρό σας.
Η γέννηση των ονείρων

Με όριο την 24η εβδομάδα, το μωρό είναι επίσημα βιώσιμο και έχει αξιοπρεπείς πιθανότητες επιβίωσης αν γεννηθεί πρόωρα. Αν γεννηθεί αυτή την εβδομάδα, το μωρό θα έχει περίπου 36% πιθανότητα να επιβιώσει. Οι πνεύμονές του ωριμάζουν σταθερά και θα είναι σε θέση να αναπνέει οξυγόνο έξω από την μήτρα, αν και όχι πολύ καλά αυτή την εβδομάδα, αλλά με υποστήριξη.  Στη μήτρα, το μωρό θα συνεχίσει να εισπνέει και να εκπνέει αμνιακό υγρό. Το υγρό βοηθά τους πνεύμονες αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. Ο εγκέφαλος επίσης ωριμάζει, και το μωρό αρχίζει να έχει τον
ύπνο REM. Δεδομένου ότι ο ύπνος REM είναι το μέρος του κύκλου του ύπνου στο οποίο ονειρευόμαστε, το μωρό είναι σε θέση να έχει όνειρα τώρα, όταν κοιμάται. Το μωρό αυξάνεται τώρα με ταχείς ρυθμούς  και παίρνει περίπου 100 γραμμάρια την εβδομάδα. Οι γευστικοί του κάλυκες έχουν αναπτυχθεί αρκετά για να ανιχνεύουν διαφορετικές γεύσεις – αν πίνετε κάτι πικρό ή ασυνήθιστο, το μωρό θα αντιδράσει στη γεύση.
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ (Εβδομάδες 26 έως 40+)
Φτάσατε αισίως στο 3ο τρίμηνο, στην περίοδο όπου η εγκυμοσύνη σας έχει πια σταθεροποιηθεί και ο τοκετός είναι πια πιο κοντά. Το μωρό αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, όπως και η κοιλίτσα σας. Μπορεί να αισθάνεστε πιο βαριά, και οι κινήσεις σας να δυσκολεύουν. Για όσες από εσάς εργάζονται, 8 εβδομάδες πριν το τέλος θα πάρετε την άδεια κυοφορίας σας.
Με μάτια ανοιχτά

Τα βλέφαρα διαχωρίζονται αυτή την εβδομάδα και το μωρό ανοίγει για πρώτη φορά τα μάτια του. Τα έμβρυα ανοίγουν και κλείνουν τα μάτια τους πλέον συχνά, δοκιμάζοντας και εξερευνώντας τη νέα τους ικανότητα. Τα μάτια επίσης αποκτούν
χρώμασχεδόν όλα τα μωρά ξεκινούν τη ζωή τους με μπλε μάτια, αλλά στα περισσότερα σκουραίνουν με τον καιρό. Οι πνεύμονες παράγουν τον επιφανειοδραστικό παράγοντα, μια λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη για την αναπνοή του μωρού μετά τη γέννηση. Η σπονδυλική στήλη συνεχίζει να αναπτύσσεται και γίνεται πιο ισχυρή.  Είναι νωρίς αλλά μπορεί να βιώνετε τις συστολές Braxton Hicks. Τις νιώθετε σαν «πετρώματα» της μήτρας χωρίς πόνο, που την προετοιμάζουν για τον τοκετό.

Αυτή είναι μια πολύ δραστήρια περίοδος για το μωρό, και μπορεί να αλλάξει θέση πάνω από δέκα φορές την ώρα. Τρώγοντας κάτι που περιέχει ζάχαρη ή καφεΐνη θα κάνει το μωρό πιο δραστήριο. Σχηματίζονται περισσότερα στρώματα λίπους που θα βοηθήσουν το μωρό να παραμείνει ζεστό μετά τη γέννηση. Εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρα αυτή την εβδομάδα, έχει 80% πιθανότητα επιβίωσης.
Τώρα το μωρό είναι ικανό να στηρίξει τον εαυτό του, και όλο και λιγότερο αμνιακό υγρό είναι απαραίτητο. Έτσι όσο το μωρό μεγαλώνει, όλο και λιγότερο χώρο έχει στη μήτρα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χώρος για να τεντώνεται και να κλωτσάει. Από τώρα και μέχρι να γεννηθεί, το μωρό παίρνει περισσότερο βάρος από ότι ύψος. Όλα τα όργανα είναι πλήρως λειτουργικά, αν και μερικά χρειάζονται ακόμα χρόνο για να ωριμάσουν. Η μυϊκή μάζα αυξάνεται και τα οστά σκληραίνουν. Το μωρό αποθηκεύει χρήσιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο και ασβέστιο για μελλοντική χρήση. Το μωρό έχει επίγνωση του κόσμου γύρω του και μέχρι τώρα έχει αναπτύξει πιθανώς μια προτίμηση στη μουσική – ο ρυθμός της καρδιάς του αντιδρά διαφορετικά στα ποικίλα μουσικά στυλ. Μερικές φορές κινείται με το ρυθμό της μουσικής. Τα μάτια ανταποκρίνονται στο φως σωστά, και ανοιγοκλείνουν ως απάντηση σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.
Το έμβρυο ζυγίζει πια περίπου 1800 γραμμάρια. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η μήτρα είναι πια στενή για να χωρέσει το μωρό που παίρνει συνεχώς βάρος. Όσο αυτό μεγαλώνει, καταλαμβάνει τον διαθέσιμο χώρο που έχει, αλλά παρόλα αυτά τεντώνεται και κλωτσάει διαρκώς. Αυτή την περίοδο οι ορμόνες σας ετοιμάζουν τους μαστούς σας για την παραγωγή του γάλακτος. Ενδέχεται να παρατηρήσετε να ρέει από τις θηλές σας μικρή ποσότητα ενός κιτρινωπού υγρού που ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα (colostrum). Το σώμα σας θα συνεχίσει να το παράγει μέχρι το μωρό να ξεκινήσει το θηλασμό. Το μωρό σας πλέον έχει πάρει το μισό από το βάρος που θα έχει αποκτήσει μέχρι να γεννηθεί. Τα όργανά του είναι πλέον ώριμα, ωστόσο οι πνεύμονές του έχουν ακόμα δρόμο. Λόγω του ότι δεν έχει πολύ χώρο στη μήτρα, κουλουριάζεται σαν μπάλα.
Το μωρό αυτή την εβδομάδα συνήθως παίρνει θέση για να γεννηθεί, τις περισσότερες φορές με το κεφάλι προς τη λεκάνη σας. Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί να γυρνάει δεξιά – αριστερά μερικές εβδομάδες ακόμα. Οι κινήσεις του έχουν πλέον μειωθεί λόγω έλλειψης χώρου, αλλά υπάρχουν ακόμα τεντώματα και κλωτσιές. Οι συστολές Braxton-Hicks συνεχίζονται και οι σύνδεσμοι της λεκάνης σας αρχίζουν να χαλαρώνουν και να τεντώνονται, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος του μωρού στον τοκετό. Οι πνεύμονες θα ωριμάσουν τις επόμενες μέρες. Το μωρό θα πάρει πολύ βάρος από εδώ και πέρα και θα αποθηκεύσει λίπος προκειμένου να διατηρείται ζεστό μόλις γεννηθεί. Έχει σχεδόν πάρει το τελικό του ύψος. Προς το τέλος της 36ης εβδομάδας θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τη λεκάνη σας (εμπεδώνεται) και η κοιλιά σας θα χαμηλώσει.
Ο τοκετός πλησιάζει

Η
37η εβδομάδα είναι το όριο μετά από το οποίο το μωρό θεωρείται τελειόμηνο. Είναι πλέον τελείως ώριμο και οι πνεύμονές του έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν σωστά μετά τη γέννηση. Το 95% των παιδιών γεννιούνται μεταξύ 37ης και 41ης εβδομάδας. Οι συστολές Braxton Hicks γίνονται πλέον πιο συχνές και είναι επώδυνες. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο μαιευτήριο χωρίς να υπάρχει λόγος. Το μωρό μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή σ΄αυτήν την περίοδο και πρέπει να είστε προετοιμασμένη γι αυτό. Το σμήγμα και το χνούδι που κάλυπτε το μωρό τις προηγούμενες εβδομάδες, αρχίζουν να εξαφανίζονται. Αντισώματα από το σώμα σας θα περάσουν από τον πλακούντα στο αίμα του μωρού και θα το προστατεύσουν από λοιμώξεις.
Τώρα πλέον το μωρό ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Το σμήγμα που κάλυπτε το δέρμα του έχει εξαφανιστεί, και το χνούδι έχει πέσει. Παίρνει θέση με το κεφάλι μέσα στη λεκάνη, αν δεν το έχει κάνει ήδη. ‘Ετσι, η κοιλιά σας χαμηλώνει και ανακουφίζεστε από την πίεση που ασκούσε μέχρι τώρα η μήτρα στο θώρακα και στους πνεύμονές σας. Λίγα έχει πλέον να κάνει το μωρό. Οι μυς στα χέρια και στα πόδια του έχουν δυναμώσει από τις συνεχείς κινήσεις του. Οι μυς των πνευμόνων συνεχίζουν να δοκιμάζουν αναπνευστικές κινήσεις και το μωρό μπορεί να έχει λόξυγκα από καιρό σε καιρό. Οι συστολές Braxton Hicks συνεχίζουν και γίνονται ολοένα πιο συχνές και πιο δυνατές και σας προετοιμάζουν για τον τοκετό. Όταν όλα είναι έτοιμα για τον τοκετό, εκλύονται οι ορμόνες που θα τον προκαλέσουν. Στον τοκετό, οι ωδίνες που συνεχώς δυναμώνουν και γίνονται πιο συχνές, προκαλούν αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος κονταίνει και διαστέλλεται, προκειμένου να περάσει το μωρό από το γεννητικό κανάλι και να γεννηθεί.
Γονιμοποίηση
Ένα video από την Nucleus Media που δείχνει πως με θαυμαστό τρόπο ξεκινά η ζωή.
Το Θαύμα της Ζωής
Ένα video του Thomas Schwenke που  δείχνει πώς γεννιέται ένα μικρό θαύμα. Από τη γονιμοποίηση μέχρι τη γέννηση.
Ο Τοκετός
Ένα video που δείχνει σχηματικά όσα πρέπει να ξέρετε για την πιό όμορφη στιγμή της ζωής σας.

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Ημερολόγιο Κύησης
Θηλασμός
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά