Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Πρόληψη

Τεστ Παπανικολάου

Αποτελεί την πιο δημοφιλή και διαδεδομένη προληπτική εξέταση του πληθυσμού, με πάνω από μισό αιώνα παγκόσμιας εφαρμογής και αναγνώρισης. Επινοήθηκε από τον πρωτοπόρο της Κυτταρολογίας, Γεώργιο Παπανικολάου ήδη από τη δεκαετία του ’20, και αφού πέρασε από διάφορα στάδια αξιολόγησης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Το test Παπανικολάου χρησιμοποιείται για την έγκαιρη ανίχνευση των προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας (ζώνη μετασχηματισμού). Τυχόν αλλοιώσεις που ανιχνεύει το test μπορούν να αντιμετωπιστούν, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξή τους σε καρκίνο του τραχήλου.
Πώς γίνεται;
Κατά τη λήψη ενός test Παπανικολάου, ο κολποδιαστολέας χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τα τοιχώματα του κόλπου (1) και να  επιτρέψει την άμεση επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της σπάτουλας Ayre συλλέγονται κύτταρα από τον οπίσθιο θόλο του κόλπου και από την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου (2). Ακολουθεί η συλλογή κυττάρων από τον ενδοτράχηλο με το ειδικό βουρτσάκι (2). Τα κύτταρα αυτά τοποθετούνται σε ειδικό πλακάκι ή σε ειδικό διάλυμα (Thin Prep)(3). Η εξέταση είναι γρήγορη και ανώδυνη. Τα κύτταρα που συλλέγονται αποστέλλονται στον Κυτταρολόγο, ο οποίος τα εξετάζει στο μικροσκόπιο για την ανίχνευση αλλοιώσεων. Το test αποσκοπεί στην ανίχνευση κονδυλωμάτων καθώς και προ-καρκινικών αλλοιώσεων (που ονομάζονται τραχηλικές ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες (CIN), τα οποία συνήθως προκαλούνται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Το test μπορεί επίσης να δώσει ενδείξεις παρουσίας λοιμώξεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος (κολπίτιδα – τραχηλίτιδα).
Σε γενικές γραμμές, στις χώρες όπου το test Παπανικολάου είναι ρουτίνα, συνιστάται όλες οι γυναίκες μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών να επιδιώκουν τακτικό έλεγχο κατά Παπανικολάου. Η συχνότητα συνήθως είναι κάθε 1-2 χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα είναι ανώμαλα και, ανάλογα με τη φύση της ανωμαλίας, το test μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί σε έξι μήνες. Aν η ανωμαλία απαιτεί προσεκτικότερη εξέταση, η ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί για λεπτομερή εξέταση του τραχήλου με κολποσκόπηση. Μπορεί επίσης στις περιπτώσεις αυτές  να συσταθεί έλεγχος του DNA του ιού (HPV DNA test), το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα των εξετάσεων κατά Παπανικολάου (Co-Testing).
+ Το test Παπανικολάου δεν γίνεται τις ημέρες της περιόδου.
+ 48 ώρες πριν την εξέταση, απαγορεύονται οι κολπικές πλύσεις, και η χρήση κολπικών αλοιφών ή υποθέτων.
+ Το προηγούμενο βράδυ απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή.
+ Tο πρώτο test Παπανικολάου μετά από μια εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ή περισσότερο

Share This On:

Ιατρείο
Ο Κύκλος Μου
Συχνές Ερωτήσεις
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά