Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Επεμβάσεις

Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται όλη ή τμήμα της μήτρας. Καλείται ολική όταν αφαιρείται η μήτρα μαζί με τον τράχηλο και υφολική όταν αφαιρείται χωρίς τον τράχηλο. Η αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων είναι μια ξεχωριστή διαδικασία (σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή ή εξαρτηματεκτομή) και γίνεται ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς και την ένδειξη που έχει για την επέμβαση. Η υστερεκτομή αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις μεγάλες επεμβάσεις στις γυναίκες. Μετά από μια υστερεκτομή, χάνεται η ικανότητα εγκυμοσύνης.
Πότε πρέπει να γίνει;
Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει την υστερεκτομή προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τη μήτρα σας. Ενδείξεις υστερεκτομής αποτελούν:

+ Τα ινομυώματα της μήτρας
+ Η ενδομητρίωση
+ Η πρόπτωση της μήτρας (λόγω διαταραχής της στήριξης της μήτρας μέσα στη λεκάνη)
+ Ανώμαλες αιμορραγίες της μήτρας
+ Χρόνιος πόνος της πυέλου
+ Καρκίνος του τραχήλου, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών

Επειδή η υστερεκτομή είναι μεγάλη επέμβαση και στερεί από τη γυναίκα τη δυνατότητα αναπαραγωγής, προτείνεται όταν έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της, και όταν οι υπόλοιπες θεραπείες αποτυγχάνουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Πώς γίνεται;
Η υστερεκτομή, όπως και άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις, γίνεται με διάφορους τρόπους:

1. ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ (ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΗ)
Αυτό είναι ένα «ανοικτό» χειρουργείο, στο οποίο ο γυναικολόγος φτάνει τη μήτρα διαμέσου μιας τομής στο δέρμα και στα τοιχώματα της κατώτερης κοιλιάς. Η τομή είναι συνήθως εγκάρσια, μήκους 15 εκατοστών, όπως και στην Καισαρική Τομή.

2. ΚΟΛΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ
Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω τομής στον κόλπο. Ο γυναικολόγος περνά εργαλεία μέσω της τομής και αφαιρεί τη μήτρα από τον κόλπο. Μερικές φορές μπορεί να συνδυάσει την κολπική υστερεκτομή με λαπαροσκόπηση (Λαπαροσκοπικά Υποβοηθούμενη Κολπική Υστερεκτομή).

3. ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ (ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ)
Στην λαπαροσκόπηση, ο γυναικολόγος αποκτά πρόσβαση στη μήτρα μέσω μικρών τομών στην κοιλιά, μέσω των οποίων εισάγει μια μικρή κάμερα με φως (λαπαροσκόπιο), καθώς και τα ειδικά εργαλεία. Η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, η ρομποτική χειρουργική, δίνει τη δυνατότητα στον γυναικολόγο να μετατρέπει μέσω ρομποτικών βραχιόνων τις κινήσεις των χεριών του σε μικρές, ακριβείς κινήσεις των εργαλείων.
Πριν την επέμβαση
Να τι να περιμένετε πριν το χειρουργείο:

+ Θα υποβληθείτε σε αναλύσεις αίματος και ούρων.
+ Θα σας ζητηθεί να μην φάτε τίποτα από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης, μέχρι το χειρουργείο την επόμενη μέρα.
+ Θα αφαιρεθούν οι τρίχες του εφηβαίου και της κοιλιάς στο σημείο της τομής, προκειμένου να αποφευχθούν οι μολύνσεις (ευπρεπισμός).
+ Για την πρόληψη των λοιμώξεων, θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά.
+ Θα τοποθετηθεί ένας ενδοφλέβιος καθετήρας, για να σας χορηγηθούν υγρά, φάρμακα ή αίμα αν χρειαστεί.
+ Θα συνδεθείτε με monitor και θα σας δοθεί αναισθησία. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το είδος της επέμβασης, μπορεί να υποβληθείτε σε γενική (με την οποία θα κοιμηθείτε) ή περιοχική αναισθησία (με την οποία δεν αισθάνεστε πόνο από ένα σημείο του σώματος και κάτω).
+ Ένας λεπτός καθετήρας θα τοποθετηθεί στην ουροδόχο κύστη σας για να παροχετεύει τα ούρα σας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Μετά την επέμβαση:
Μετά από μια υστερεκτομή, θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για μερικές μέρες (4-5 μέρες). Αν κάνετε κοιλιακή επέμβαση, θα μείνετε συνήθως περισσότερο από την κολπική, και την λαπαροσκόπηση. Να τι να περιμένετε:

+ Για την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων, θα ενθαρρυνθείτε να περπατήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά το χειρουργείο. Αν υπάρξει ένδειξη, μπορεί να βάλετε ειδικές κάλτσες μέχρι και το γόνατο.
+ Θα νιώθετε πόνο. Ο γιατρός σας θα δώσει οδηγίες για να λάβετε παυσίπονα που θα σας βοηθήσουν να τον ελέγξετε.
+ Θα έχετε αίμα ή εκκρίσεις από τον κόλπο. Γάζες ή ειδικές πάνες θα χρησιμοποιηθούν για να τα απορροφήσουν.
+ Θα έχετε τον καθετήρα της κύστης συνήθως μέχρι την έξοδό σας από το νοσοκομείο.
+ Θα πάρετε οδηγίες για το πώς θα αναρρώσετε στο σπίτι.

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά