Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Επεμβάσεις

Αφαίρεση Ινομυωμάτων (Ινομυωματεκτομή)

Η ινομυωματεκτομή (ή εκπυρήνιση) είναι επέμβαση που γίνεται για την αφαίρεση καλοήθων όγκων που ονομάζονται ινομυώματα, από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα συχνά προκαλούν πόνο και διαταραχές στην έμμηνο ρύση (μηνορραγία – μητρορραγία). Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Μπορούν να εκφυλιστούν ή να μολυνθούν, και ως εκ τούτου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την χειρουργική τους αφαίρεση. Η υστερεκτομή μπορεί να είναι μια άλλη χειρουργική επιλογή, η οποία όμως συστήνεται σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγική τους επιθυμία.
Πριν την επέμβαση:
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα για να εκτιμήσει τον αριθμό, το μέγεθος και την θέση των ινομυωμάτων πριν την επέμβαση. Θα σας ζητηθεί γενική εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν έχετε αναιμία (τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική και εύκολη κούραση, δύσπνοια μετά από προσπάθεια, χλωμό δέρμα και μικρή αντίσταση στις λοιμώξεις). Μια γενική εξέταση ούρων θα δείξει αν έχετε κάποια λοίμωξη στο ουροποιητικό σας σύστημα. Θα  γίνει αναισθησιολογική εκτίμηση για να διαπιστωθεί αν είστε κατάλληλη για γενική αναισθησία (εάν δεν είστε κατάλληλη, μπορεί να υποβληθείτε στην επέμβαση κάτω από νωτιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία).
Η επέμβαση:
Το είδος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί, εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και την εντόπιση των ινομυωμάτων:

ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ: «Ανοικτό» χειρουργείο, όπου η πρόσβαση στη μήτρα επιτυγχάνεται μέσω μιας τομής στα τοιχώματα της κοιλιάς. Συνήθως η τομή γίνεται οριζόντια (στη γραμμή του μπικίνι), ενώ μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάθετα κάτω από τον ομφαλό. Στη συνέχεια γίνεται τομή στη μήτρα, αφαιρούνται τα ινομυώματα, και η τομή στη μήτρα, στα τοιχώματα της κοιλιάς και στο δέρμα κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα. Αυτός ο τύπος επέμβασης πραγματοποιείται σε πολλαπλά ή βαθιά «ριζωμένα» ινομυώματα και έχει το μειονέκτημα του ότι έχει μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ: Τα υποορογόνια ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν με λαπαροσκόπηση. Κατ΄αυτήν, γίνονται 3-4 μικρές τομές στην κοιλιά, από όπου εισέρχονται το λαπαροσκόπιο, ειδική κάμερα με φως από οπτικές ίνες και τα διάφορα εργαλεία. Αφαιρούνται τα ινομυώματα και κλείνονται οι τομές με ράμματα. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από το ανοιχτό χειρουργείο.

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΕΚΤΟΜΗ: Τα ινομυώματα αφαιρούνται διαμέσου του τραχήλου της μήτρας μετά από προοδευτική διαστολή του. Σ΄αυτό το είδος της επέμβασης δεν απαιτούνται τομές στην κοιλιά. Μετά από διάταση της ενδομητρικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό, εισέρχεται ειδικό εργαλείο, το ρεζεκτοσκόπιο, που διαθέτει κάμερα και αγκύλη διαθερμίας. Ηλεκτρική ενέργεια περνάει από την αγκύλη, και αποκόπτονται σταδιακά τα ινομυώματα, που αφαιρούνται τελικώς από τον κόλπο. Κι εδώ ο χρόνος ανάρρωσης είναι αρκετά μικρότερος από το ανοικτό χειρουργείο.
Μετά την επέμβαση
+ Παρακολουθούνται και σημειώνονται τα ζωτικά σας σημεία (θερμοκρασία, παλμοί, αρτηριακή πίεση).
+ Παρακολουθούνται οι εκκρίσεις του κόλπου.
+ Τοποθετείται ενδοφλέβιος καθετήρας για την χορήγηση υγρών. Αντιβιοτικά χορηγούνται για την πρόληψη των λοιμώξεων.
+ Ενδέχεται να έχετε λεπτούς σωλήνες στην κοιλιά σας που παροχετεύουν τα διάφορα υγρά (μόνο όταν χρειαστεί).
+ Θα νιώθετε πόνο, για τον οποίο θα λάβετε παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
+ Θα έχετε καθετήρα στην ουροδόχο κύστη σας για να παροχετεύονται τα ούρα σας, ο οποίος συνήθως αφαιρείται μαζί με τους ορούς την επόμενη μέρα.
+ Η δίαιτά σας θα είναι φυσιολογική, όταν το συστήσει ο γυναικολόγος σας.
+ Ενημερώστε το γιατρό σας και το νοσηλευτικό προσωπικό αν έχετε αέρια, διότι αυτό σημαίνει ότι το γαστρεντερικό σας  σύστημα επανέρχεται στο φυσιολογικό.
+ Κινητοποιηθείτε όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να αποφύγετε τις θρομβώσεις και για να δουλέψει γρηγορότερα το έντερό σας.
+ Θα μείνετε στο νοσοκομείο 4-5 ημέρες μετά από ανοικτό χειρουργείο, και 1 ημέρα σε λαπαροσκοπικό/υστεροσκοπικό.
Οδηγίες για την ανάρρωσή σας:
+ Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο είναι δυνατόν για 2 εβδομάδες.
+ Αποφύγετε την ορθοστασία για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά.
+ Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
+ Μετά από 2 εβδομάδες, στοχεύστε έναν 10λεπτο περίπατο κάθε μέρα, εκτός αν ο γιατρός σας το απαγορεύσει για κάποιο λόγο.
+ Ανάλογα με το είδος της επέμβασης, μπορείτε να γυρίσετε στη δουλειά μετά από 2 έως 6 εβδομάδες.
+ Αν έχετε μεγάλη αιμορραγία απ΄τον κόλπο, ή σημεία λοίμωξης στην τομή σας (κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνο ή εκκρίσεις), δείτε τον γιατρό σας άμεσα.

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά