Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Γυναικολογία

Εμμηνορυσιακός Κύκλος

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος ή καταμήνιος κύκλος είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας με σκοπό την γονιμοποίηση και αναπαραγωγή.

Ο κύκλος είναι μηνιαίος και διαρκεί περίπου
28 ημέρες. Ξεκινά από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως (περιόδου). Ο εμμηνορυσιακός κύκλος ρυθμίζεται από ορμόνες που παράγονται από το σύστημα των ενδοκρινών αδένων και διαιρείται σε τέσσερις φάσεις:
1. Η φάση της εμμήνου ρύσεως, όπου το ενδομήτριο (ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας) αποβάλλεται με την μορφή της αιμορραγίας από τον κόλπο (περιόδου) προκειμένου να αντικατασταθεί από νέο στον επόμενο κύκλο.
2. Η ωοθυλακική φάση (παραγωγική), κατά την οποία το ωάριο ωριμάζει στις ωοθήκες.
3. Η φάση της ωοθυλακιορρηξίας (ωορρηξίας), κατά την οποία το ωάριο απελευθερώνεται.
4. Η ωχρινική φάση (εκκριτική), που χαρακτηρίζεται από απελευθέρωση προγεστερόνης.
Ωοθυλακική (Παραγωγική) Φάση
Η βαθμιαία αύξηση των οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, δρα επάνω στο ενδομήτριο και διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση του ενδομητρίου που έχει χαθεί κατά την έμμηνο ρύση. Τα ωοθυλάκια αρχίζουν να δημιουργούνται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των ορμονών και μετά από μερικές ημέρες ένα ή περιστασιακά δύο ωοθυλάκια αυξάνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα και γίνονται τα κυρίαρχα ωοθυλάκια (τα υπόλοιπα ωοθυλάκια ατροφούν και απομακρύνονται από τα φαγοκύτταρα).
Ωοθυλακιορρηξία (Ωορρηξία)
Κατά προσέγγιση στο μέσο του κύκλου, 24-36 ώρες μετά την έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), το κυρίαρχο ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ωοκύτταρο ή ωάριο με μια διαδικασία, η οποία καλείται ωορρηξία.
Ωχρινική (Εκκριτική) Φάση
Το ωοκύτταρο μπορεί να επιβιώσει μόνο 24 ώρες ή και λιγότερο χωρίς να γονιμοποιηθεί, ενώ τα υπολείμματα του κυρίαρχου ωοθυλακίου αναδιοργανώνονται στην ωοθήκη, ώστε να σχηματίσουν έναν προσωρινό ενδοκρινή αδένα, ο οποίος ονομάζεται ωχρό σωμάτιο. Τα κύτταρα του ωχρού σωματίου εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης. Υπό την επίδραση της προγεστερόνης, το ενδομήτριο αλλάζει ώστε να προετοιμαστεί για μία ενδεχόμενη εμφύτευση εμβρύου που θα οδηγήσει σε κύηση.
Έμμηνος Ρύση (Περίοδος)
Αν το ωοκύτταρο δεν γονιμοποιηθεί σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων μετά την ωοθυλακιορρηξία, παλινδρομεί, εκφυλίζεται και ονομάζεται εμμηνορρυσιακό ωχρό σωμάτιο. Αυτό προκαλεί πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Μία από τις συνέπειες της ελαττούμενης έκκρισης των ορμονών είναι μία διαδικασία που ονομάζεται έμμηνος ρύση, η οποία χαρακτηρίζεται από την απόπτωση μέρους του βλεννογόνου του ενδομητρίου και ξεκινά τον κύκλο από την αρχή. Η επώδυνη έμμηνος ρύση καλείται δυσμηνόρροια.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, συμβαίνουν αλλαγές τόσο στο αναπαραγωγικό σύστημα, όσο και σε άλλα συστήματα του θήλεος (αλλαγές οι οποίες για παράδειγμα, οδηγούν σε ευαισθησία στο στήθος και σε αλλαγές στην διάθεση). Η πρώτη έμμηνος ρύση του θήλεος καλείται
εμμηναρχή και συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 12-13 χρόνων. Το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης της γυναίκας καλείται εμμηνόπαυση (μόνιμη παύση της εμμήνου ρύσεως) και συνήθως επέρχεται στην 5η δεκαετία της ζωής.
Αντιμετωπίστε τους πόνους της περιόδου
+ Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης σας
+ Κάντε ένα ζεστό μπάνιο
+ Κάντε μασάζ στην κοιλιά σας
+ Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ενός μη συνταγογραφούμενου αναλγητικού ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου
+ Κάντε μια εύκολη άσκηση όπως γιόγκα, περπάτημα ή κολύμπι για να αυξήσετε τη ροή του αίματος

Share This On:

Ιατρείο
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Συχνές Ερωτήσεις
Γυναικολογικές Επεμβάσεις
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά