Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Επεμβάσεις

Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου

Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση που διενεργείται υπό μεγέθυνση από το κολποσκόπιο, κατά την οποία αφαιρείται ένα κομμάτι του τραχήλου σχήματος κώνου και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (κωνοειδής βιοψία). Η κωνοειδής εκτομή εκτός από διαγνωστικό, έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα. Συνιστάται σε περιπτώσεις παθολογικών αποτελεσμάτων στο τεστ Παπανικολάου ή στην κολποσκόπηση.
Γίνεται με τη χρήση:
+ Νυστεριού
+ Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
+ Μονοπολικής διαθερμίας με τη μορφή αγκύλης (LETZ)
+ Μονοπολικής διαθερμίας με τη μορφή βελόνης (NETZ)
Γιατί γίνεται η κωνοειδής εκτομή;
Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ένα τεστ Παπανικολάου δείχνει μέτριες ή σοβαρές κυτταρικές αλλοιώσεις και:

+ Ο παθολογικός ιστός δεν μπορεί να φανεί στην κολποσκόπηση, αλλά υπάρχουν παθολογικά κύτταρα που έχουν συλλεγεί από το τραχηλικό κανάλι, ή όταν ο παθολογικός ιστός φαίνεται στην κολποσκόπηση, αλλά εκτείνεται ψηλά μέσα στο τραχηλικό κανάλι. Η κωνοειδής εκτομή γίνεται για την αφαίρεση και εξέταση αυτού του ιστού.
+ Τα παθολογικά κύτταρα που βρέθηκαν σε ένα τεστ Παπανικολάου δεν βρίσκονται στην κολποσκόπηση ή στη βιοψία που έχει ακολουθήσει. Η κωνοειδής εκτομή γίνεται για να διαγνωστεί η αιτία των παθολογικών μεταβολών των κυττάρων, αλλά και για να αφαιρεθεί θεραπευτικά ο παθολογικός ιστός.
Πώς γίνεται;
Η κωνοειδής εκτομή θεωρείται «χειρουργείο μιας ημέρας» και πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία. Διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και μετά το τέλος της δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Θα χρειαστεί να βγάλετε τα ρούχα σας, να φορέσετε την ειδική ρόμπα και να ουρήσετε πριν την επέμβαση. Θα ξαπλώσετε σε θέση λιθοτομίας. Θα λάβετε αναισθησία (γενική, περιοχική ή τοπική). Ακολουθεί καθαρισμός του κόλπου και του τραχήλου με αντισηπτικό διάλυμα. Κατόπιν τοποθετείται κολποδιαστολέας που απάγει τα τοιχώματα του κόλπου προκειμένου να φανεί ο τράχηλος της μήτρας. Στη συνέχεια υπό μεγέθυνση με το κολποσκόπιο, διενεργείται η κωνοειδής βιοψία. Το ιστοτεμάχιο που λαμβάνεται αποστέλλεται προς ιστολογική εξέταση.

Αμέσως μετά την επέμβαση, θα μεταφερθείτε στο χώρο ανάνηψης του χειρουργείου, όπου θα παραμείνετε για παρακολούθηση για λίγη ώρα και στη συνέχεια θα επιστρέψετε σπίτι. Καλό είναι να μην οδηγήσετε εσείς. Οι περισσότερες γυναίκες αναρρώνουν πλήρως σε 1 εβδομάδα.
Οδηγίες για την ανάρρωσή σας:
Μετά από κωνοειδή εκτομή:

+ Θα υπάρχει κολπική αιμόρροια φυσιολογικά για περίπου 1 εβδομάδα
+ Ενδέχεται να έχετε σταγόνες αίματος (ερυθρού ή καφέ χρώματος) για 3 εβδομάδες
+ Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερά σερβιετάκια για 3 εβδομάδες
+ Απαγορεύεται η χρήση ταμπόν
+ Συνιστάται η αποφυγή επαφών για 3 εβδομάδες, μέχρι να επουλωθεί πλήρως ο τράχηλος
+ Απαγορεύονται οι κολπικές πλύσεις
Καλέστε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε:
+ Πυρετό
+ Μέτρια ή μεγάλη αιμορραγία
+ Έντονο κοιλιακό άλγος
+ Δύσοσμα ή κιτρινωπά κολπικά υγρά που ενδέχεται να υποδηλώνουν λοίμωξη

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά