Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Γυναικολογία

Κολπίτιδες

Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου που εκδηλώνεται με αυξημένη έκκριση υγρών, κνησμό και πόνο, και συνδέεται συχνά με ερεθισμό ή λοίμωξη του αιδοίου. Αφορά τις γυναίκες όλων των ηλικιών και είναι εξαιρετικά συχνή. Οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη από μικροοργανισμούς. Τα τρία κύρια είδη της κολπίτιδας είναι η κολπίτιδα από βακτήρια, η κολπίτιδα από μύκητες και η κολπίτιδα από τριχομονάδες. Μια γυναίκα μπορεί να έχει οποιοδήποτε συνδυασμό των κολπικών μολύνσεων ταυτόχρονα.
Συμπτώματα - Διάγνωση
Τα συμπτώματα που προκύπτουν ποικίλουν ανάλογα με τη μόλυνση, αν και υπάρχουν γενικά συμπτώματα που όλες οι κολπίτιδες έχουν. Η κολπίτιδα αρκετά συχνά μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Ο έλεγχος για την ύπαρξη κολπίτιδας δεν αποτελεί μέρος της γυναικολογικής εξέτασης ρουτίνας, και πρέπει να γίνεται μετά από την αναφορά των συμπτωμάτων και την γυναικολογική εξέταση που ενδέχεται να αποκαλύψει σημεία φλεγμονής. Ενίοτε την υποψία ασυμπτωματικής κολπίτιδας θέτει η ανακάλυψη στο τεστ Παπανικολάου κυττάρων που υποδηλώνουν φλεγμονή ή παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας συνήθως περιλαμβάνουν: έντονη κολπική έκκριση υγρών ασυνήθιστου χρώματος και δυσάρεστης τις περισσότερες φορές οσμής, κοκκινίλα ή πρήξιμο στην περιοχή του αιδοίου, αίσθημα φαγούρας ή καψίματος και μερικές φορές τσούξιμο ή πόνος στη διάρκεια της επαφής.

Η ανίχνευση του υπεύθυνου μικροβίου (βακτήριο, μύκητας, τριχομονάδα) είναι σημαντική, δεδομένου ότι αυτά ανταποκρίνονται σε διαφορετικά φάρμακα. Επομένως όταν τεθεί η υπόνοια της κολπίτιδας, συνιστάται η εξέταση με
μικροσκόπιο και η καλλιέργεια του κολπικού υγρού και δείγματος που λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση αυτή αναδεικνύει το υπεύθυνο μικρόβιο και προτείνει (μέσω αντιβιογράμματος) τα κατάλληλα αντιβιοτικά.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία της κολπίτιδας βασίζεται στη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων με κολπική τοποθέτηση (κρέμα ή υπόθετα), μόνης ή σε συνδυασμό με λήψη φαρμάκου από το στόμα.

Υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία κολπιτίδων, που αφορούν νεαρά κορίτσια προεφηβικής ηλικίας, ή γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ονομάζεται
ατροφική κολπίτιδα και οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων.
Πρόληψη της κολπίτιδας
+ Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο.
+ Χρήση καθαρών βαμβακερών εσωρούχων.
+ Αποφυγή στενών ενδυμάτων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
+ Σκούπισμα με φορά προς τα πίσω μετά την αφόδευση. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος διασποράς βακτηρίων προς την ευαίσθητη περιοχή.
+ Η ευαίσθητη περιοχή πρέπει να πλένεται μόνο με νερό ή με ειδικά προϊόντα που διατηρούν το pH κοντά στο 4. Πρέπει να αποφεύγονται σαπούνια, αφρόλουτρα και αποσμητικά.
+ Κολπικές πλύσεις πρέπει να γίνονται αυστηρά μετά από ειδικές συστάσεις του γυναικολόγου και όχι καθημερινά.
+ Επαφή με προφυλακτικό.
+ Ισορροπημένη διατροφή για καλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Share This On:

Ιατρείο
Ο Κύκλος Μου
Συχνές Ερωτήσεις
Γυναικολογικές Επεμβάσεις
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά