Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο
Μάθατε λοιπόν ότι είστε έγκυος. Αυτά τα νέα σας γεμίζουν χαρά, εσάς και το σύντροφό σας. Χαρά, αλλά και άγχος. Σίγουρα σας κατακλύζουν απορίες για το πώς θα πραγματοποιήσετε αυτή τη διαδρομή των 9 μηνών για να φέρετε στον κόσμο το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Νιώθετε το σώμα σας να αλλάζει, και έχετε αγωνία για το τι είναι σωστό για σας και για το έμβρυο που κυοφορείτε.
Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης

(6η-8η εβδομάδα)
Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι συνήθως η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη περιπέτεια που διαρκεί 40 εβδομάδες και μαζί με τον σύντροφό σας, και σύμβουλο τον μαιευτήρα σας, θα πρέπει να την ζήσετε όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας, και με συστηματική παρακολούθηση, θα κάνετε αυτή τη διαδρομή με απόλυτη ασφάλεια για σας και το μωρό σας.Θα πρέπει αρχικά να κλείσετε ραντεβού με τον μαιευτήρα σας για την αρχική εξέταση, στις 6 με 8 εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου. Στην εξέταση αυτή συνήθως λαμβάνεται το λεπτομερές ιστορικό σας, προσδιορίζεται η πίεση και το βάρος σας, διαπιστώνεται κλινικά και με τη βοήθεια του υπερήχου η εγκυμοσύνη σας, η οποία και χρονολογείται με ακρίβεια, προκειμένου να προσδιοριστεί η πιθανή ημερομηνία του τοκετού σας (ΠΗΤ). Στην εξέταση αυτή ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου και θα λύσει τις απορίες σας.
Βρείτε την ΠΗΤ σας
Υπερηχογραφήματα Εγκυμοσύνης
Ο γιατρός σας πρέπει να σας βλέπει μια φορά το μήνα, όπου θα σας ζητά να έχετε μαζί σας γενική εξέταση αίματος και ούρων και ενδεχομένως κάποια άλλη εξέταση αν υπάρχει ένδειξη. Μετά την 32η εβδομάδα, θα πρέπει να σας βλέπει κάθε 15 μέρες, και μετά την 38η εβδομάδα, μια φορά την εβδομάδα.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα πρέπει να γίνουν
τρία βασικά υπερηχογραφήματα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εκτίμηση της πορείας του εμβρύου σας: Η αυχενική διαφάνεια τον 3ο μήνα, το υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου τον 5ο μήνα, και η εξέταση Doppler τον 8ο μήνα.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός σας θα υποστεί μια σειρά αλλαγών, που είναι απολύτως φυσιολογικές, ωστόσο γεννούν πρωτόγνωρα για σας συμπτώματα, που ενίοτε είναι ενοχλητικά. Γνωρίστε το σώμα σας. Συνειδητοποιείστε ότι τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και φυσικά προσωρινά. Ενδέχεται να αισθανθείτε ναυτία, υπνηλία και να κουράζεστε εύκολα, ιδιαίτερα τους τρεις πρώτους μήνες. Μερικές φορές μια εγκυμοσύνη επιπλέκεται από κάποια χρόνια πάθηση που σας ταλαιπωρεί, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, ή νοσήματα από άλλα συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό, το γαστρεντερικό, και άλλα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Απλά η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας πρέπει να γίνεται περισσότερο εντατικά, και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας, προκειμένου να εξασφαλίσετε μια ασφαλή εγκυμοσύνη για σας και το μωρό σας. Μάθετε περισσότερα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Γνωρίστε τα στάδια και τα ορόσημα αυτής της διαδρομής και κρατείστε ημερολόγιο. Ρωτήστε το γιατρό σας για ότι σας απασχολεί. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό και το διάστημα της λοχείας που ακολουθεί.
Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα
Η εγκυμοσύνη, εκτός από χαρμόσυνο γεγονός, αποτελεί και μια περίοδο στη ζωή σας που χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές στη διάθεσή σας. Ο οργανισμός σας πλημμυρίζει από ορμόνες που υπάρχουν για να υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη σας, όμως αυτό, σε συνδυασμό με τα πρωτόγνωρα συμπτώματα που μπορεί να έχετε, και με το ρόλο της νέας μητέρας που καλείστε να διαδραματίσετε, σας γεμίζει άγχος.

Η περίοδος αυτή μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αμφιβολίες και εντάσεις. Προσπαθήστε να είστε ήρεμη. Η αποφυγή του άγχους και των δυσάρεστων συναισθημάτων που μπορεί να σας πολιορκούν, είναι ευεργετική για την πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού σας. Συζητείστε με τον σύντροφό σας. Ζητήστε την υπομονή και κατανόησή του. Βρείτε στήριγμα σ’ αυτόν και στους οικείους σας.

Συγχαρητήρια λοιπόν για την εγκυμοσύνη σας. Σε λίγο καιρό θα παίξετε τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής σας, αυτόν της μητέρας. Βιώστε αυτήν την όμορφη περιπέτεια των 9 μηνών με χαρά, υπερηφάνεια και χαμόγελο. Νιώστε τη διαδρομή σε κάθε στάδιο. Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και ακολουθείστε τις οδηγίες του για μια ευχάριστη και ασφαλή εγκυμοσύνη για σας και το μωρό σας.

Share This On:

Ιατρείο
Ημερολόγιο Κύησης
Συχνές Ερωτήσεις
Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά