Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αντισύλληψη

Αντισυλληπτικό Χάπι

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί την πιο παλιά και περισσότερο διαδεδομένη μορφή ορμονικής αντισύλληψης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες οιστρογόνου και προγεσταγόνου. Το κάθε κουτί περιέχει συνήθως 21 δισκία που λαμβάνονται καθημερινά συνήθως για 21 ημέρες, και μετά από διάλειμμα μίας εβδομάδας μέσα στην οποία έρχεται η περίοδος, ξεκινάει το επόμενο κουτί. Υπάρχουν και αντισυλληπτικά που λαμβάνονται για 28 ημέρες (καθόλη δηλαδή τη διάρκεια ενός φυσιολογικού κύκλου). Όταν λαμβάνεται με τον σωστό τρόπο, έχει αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.
Πλεονεκτήματα
Τα αντισυλληπτικά δισκία εμφανίζουν εκτός της αντισύλληψης, και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, όπως:

+ Βελτιώνουν την ακμή, την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα (όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών), τον πόνο της περιόδου καθώς και την απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος στην περίοδο.
+ Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καλοήθων παθήσεων του μαστού, του καρκίνου της μήτρας, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.
+ Επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων των ωοθηκών.
+ Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν επίσης την εμφάνιση σαλπιγγίτιδας και εξωμήτριας εγκυμοσύνης.

Καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πέντε δεκαετίες, έχουν μελετηθεί αρκετά και μεγάλες έγκυρες επιστημονικές έρευνες, σε εκατομμύρια γυναίκες, έχουν αποδείξει την ασφάλεια τους.
Πρόσφατες μελέτες αντικρούουν την άποψη ότι η χρήση αντισυλληπτικών σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, και αναφέρουν πως πιθανά, καμιά τέτοια σχέση δεν υπάρχει. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά τέταρτης γενεάς, δεν συνοδεύονται από τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες με τις οποίες έχει συνδεθεί από παλιά η χρήση τους. Με τα νέα αντισυλληπτικά δεν αυξάνεται το σωματικό βάρος της γυναίκας, ενώ αντίθετα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και μικρή απώλεια κιλών.
Αντενδείξεις
Σαφώς υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η λήψη αντισυλληπτικών αντενδείκνυται, όπως σε βαριές καπνίστριες, γυναίκες με αιματολογικά προβλήματα, ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα. Είναι απαραίτητο, πριν η γυναίκα αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικών, να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της προκειμένου να αποκλειστούν αυτές οι καταστάσεις. Η ορμονική αντισύλληψη δεν υπάρχει μόνο με την μορφή των χαπιών, αλλά και με άλλες μορφές, όπως την ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως οι μορφές αυτές να έχουν μεγάλη αποδοχή και χρήση στην Ελλάδα.

Μάθετε για τους άλλους τρόπους αντισύλληψης

Το χάπι της επόμενης μέρας
Το αντισυλληπτικό χάπι είναι πλήρως αποτελεσματικό, όταν λαμβάνεται σωστά. Αν ξεχάσετε κάποιο χάπι, πρέπει να το πάρετε αμέσως μόλις το θυμηθείτε, ανεξάρτητα από το χρόνο λήψης του επόμενου.

Share This On:

Ιατρείο
Ο Κύκλος Μου
Συχνές Ερωτήσεις
Γυναικολογικές Επεμβάσεις
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά