Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Πρόληψη

Υπέρηχος Μαστού

Το υπερηχογράφημα μαστού λειτουργεί με την εκπομπή υψηλής συχνότητας ήχων που δεν είναι ακουστοί από το ανθρώπινο αυτί (υπέρηχοι) διαμέσου του μαστού. Οι υπέρηχοι ανακλώνται σε διάφορες επιφάνειες μέσα στο μαστό (ιστούς, αέρα, υγρό) και οι ανακλάσεις αυτές καταγράφονται και μετατρέπονται σε video ή εικόνες. Μπορεί να απεικονίσει όλες τις περιοχές του μαστού, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που βρίσκεται πολύ κοντά στο θωρακικό τοίχωμα, η οποία δύσκολα απεικονίζεται με τη μαστογραφία. Δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ ή άλλους δυνητικά βλαβερούς τύπους ακτινοβολίας. Το υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιείται για να δούμε αν ένα μόρφωμα στο μαστό είναι γεμάτο υγρό (κύστη) ή αν είναι συμπαγές. Η εξέταση αυτή δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία, αλλά συχνά πραγματοποιείται συμπληρωματικά για τον έλεγχο διαφόρων παθολογικών ευρημάτων στη μαστογραφία.
Κύστη μαστού
Γιατί να κάνετε υπέρηχο;
Το υπερηχογράφημα μαστού μπορεί να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες στα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων, όπως η μαστογραφία ή η μαγνητική τομογραφία μαστού (MRI). Επιπλέον μπορεί να παρέχει πληροφορίες που δεν δίνει η μαστογραφία.

Ενδείξεις:

+ Ανεύρεση της αιτίας διαφόρων συμπτωμάτων από το μαστό, όπως πόνος, πρήξιμο και κοκκινίλα.
+ Έλεγχος ογκιδίου που ανευρίσκεται στην ψηλάφηση ή αυτοψηλάφηση. Γίνεται για να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για κύστη ή συμπαγή όγκο. Ογκίδιο που δεν έχει υγρό ή που έχει υγρό μέσα στο οποίο επιπλέουν σωματίδια, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
+ Διερεύνηση παθολογικών ευρημάτων στη μαστογραφία.
+ Έλεγχος νεότερων γυναικών, στις οποίες οι μαστοί ενδέχεται να είναι περισσότερο πυκνοί, και η μαστογραφία αδυνατεί να αναδείξει λεπτομέρειες.
+ Καθοδήγηση βελόνης που εισάγεται για την παροχέτευση υγρού από κύστη ή απόστημα, ή για τη λήψη βιοψίας ιστού (παρακέντηση μαστού).
+ Καθοδήγηση επέμβασης στο μαστό.
+ Έλεγχος μεταβολών του μεγέθους κύστεων ή καλοήθων ογκιδίων (ινοαδενώματα).
+ Έλεγχος επέκτασης κακοήθων όγκων.
+ Έλεγχος μαστών που φέρουν ενθέματα σιλικόνης.
Ινοαδένωμα μαστού
Πώς γίνεται;
Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την πραγματοποίηση υπερήχου στους μαστούς. Να τι να περιμένετε την ημέρα της εξέτασης:

+ Θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω, και να φορέσετε μια ειδική ρόμπα.
+ Θα ξαπλώσετε στο ειδικό εξεταστικό κρεβάτι.
+ Μια μικρή ποσότητα υδατοδιαλυτού τζελ θα τοποθετηθεί στο δέρμα πάνω από την περιοχή που θα εξεταστεί. Το τζελ δεν βλάπτει το δέρμα, ούτε λερώνει τα ρούχα.
+ Η κεφαλή του υπερήχου τοποθετείται απαλά πάνω στο δέρμα.
+ Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας για λίγο, αρκετές φορές στη διάρκεια της εξέτασης.
+ Ο υπέρηχος ολοκληρώνεται περίπου σε 10 λεπτά.
+ Μετά την εξέταση, το τζελ θα σκουπιστεί από το δέρμα σας και ο εξεταστής θα συζητήσει τα αποτελέσματα μαζί σας.

Share This On:

Ιατρείο
Γόνιμες Μέρες
Συχνές Ερωτήσεις
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά