Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Αντισύλληψη

Αντισύλληψη είναι η χρήση μίας η περισσοτέρων πρακτικών, συσκευών ή φαρμάκων με σκοπό την πρόληψη ή τη μείωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης. Η αντισύλληψη μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους, κάθε μια από τις οποίες έχει διαφορετική αποτελεσματικότητα, διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες και στην καθημερινότητα της γυναίκας. Οι μέθοδοι αυτές χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Στις φυσικές μεθόδους, στις μεθόδους “φραγμού” και στις ορμονικές μεθόδους.
Αποχή είναι η συνειδητή αποφυγή από τα ζευγάρια της σεξουαλικής επαφής στις λεγόμενες “γόνιμες μέρες”. Είναι φυσική μέθοδος αντισύλληψης, η οποία όμως παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτα ασφαλής, έχει φτωχά συνήθως αποτελέσματα, καθώς τα ζευγάρια έχουν επαφές ελεύθερες τις υπόλοιπες μέρες του κύκλου, όπου η πιθανότητα σύλληψης μπορεί να είναι μικρότερη, δεν είναι όμως αδύνατη.
Η απόσυρση ή διακεκομμένη συνουσία, είναι μέθοδος αντισύλληψης κατά την οποία ο άνδρας αποσύρει το πέος από τον κόλπο της συντρόφου του λίγο πριν την εκσπερμάτιση. Αποτελεί την αρχαιότερη μέθοδο αντισύλληψης, που εφαρμόζεται επί δύο χιλιετηρίδες μέχρι σήμερα. Δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι οι εκκρίσεις του πέους πριν την εκσπερμάτιση, περιέχουν μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων, που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σύλληψη.
Αναφέρεται σε μια σειρά από πρακτικές που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των γόνιμων και υπογόνιμων φάσεων του έμμηνου κύκλου της γυναίκας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή εγκυμοσύνης, για την επίτευξη εγκυμοσύνης, ή ως ένας τρόπος για την παρακολούθηση της γυναικολογικής υγείας.
Μάθετε περισσότερα
Ο θηλασμός αποτελεί φυσικό τρόπο αντισύλληψης, δεδομένου ότι η προλακτίνη, η ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος της γυναίκας που θηλάζει, και προάγει την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς, μπλοκάρει την παραγωγή ωαρίων. Ωστόσο ο τρόπος αυτός αντισύλληψης θέλει προσοχή, διότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει η γυναίκα πότε θα έρθει η πρώτη της ωορρηξία και περίοδος μετά την γέννα, και ως εκ τούτου μια επαφή χωρίς άλλη προφύλαξη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (back-to-back).
Μάθετε περισσότερα
Το ανδρικό προφυλακτικό, αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο φραγμού, που εμποδίζει την απελευθέρωση σπερματοζωαρίων στον κόλπο μετά την εκσπερμάτιση. Η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99% με σωστή χρήση. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι ότι προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Το γυναικείο προφυλακτικό, γνωστό και ως Femidom, είναι μέθοδος φραγμού, που δουλεύει με τον ίδιο τρόπο όπως και το ανδρικό προφυλακτικό. Βγαίνει σε ποικιλία μεγεθών, και προστατεύει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι εξίσου αποτελεσματικό, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα.
Άλλες μέθοδοι φραγμού, όπως τα διαφράγματα και οι κολπικοί σπόγγοι, που περιέχουν σπερματοκτόνες ουσίες, είναι επίσης αποτελεσματικά, παρέχουν μερική προστασία κατά των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
Το αντισυλληπτικό χάπι, αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο φαρμακευτικής αντισύλληψης. Πρόκειται για χάπι που περιέχει συνδυασμό χαμηλής δόσης οιστρογόνου και προγεσταγόνου, που επιδρούν στον ενδοκρινικό άξονα της γυναίκας και μπλοκάρουν την απελευθέρωση ωαρίων. Έτσι η γυναίκα βλέπει περίοδο, χωρίς όμως την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Άλλες ορμονικές μέθοδοι, είναι τα αντισυλληπτικά έμπλαστρα, οι κολπικοί δακτύλιοι και η ενέσιμη αντισύλληψη. Με σωστή χρήση έχουν αποτελεσματικότητα ανάλογη με του χαπιού.
Ενδομήτριο Σπείραμα (Σπιράλ)
Το ενδομήτριo σπείραμα (σπιράλ) είναι μια μικρή συσκευή, συχνά σχήματος «Τ», που περιέχει είτε χαλκό ή ορμόνη (λεβονοργεστρέλη), η οποία εισάγεται μέσα στην μήτρα. Πρόκειται για μία μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης μακράς δράσης.
Μάθετε περισσότερα
Το χάπι της επόμενης μέρας
Το χάπι της επόμενης μέρας, είναι φάρμακο που διαταράσσει ή μπλοκάρει την ωορρηξία ή την γονιμοποίηση, αμέσως μετά από μια χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή. Είναι "πυροσβεστική" μέθοδος, και δεν συνιστάται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης.
Μάθετε περισσότερα

Share This On:

Ιατρείο
Ο Κύκλος Μου
Συχνές Ερωτήσεις
Γυναικολογικές Επεμβάσεις
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά