Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Επεμβάσεις

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο χειρουργό να κοιτάζει άμεσα το εσωτερικό της κοιλιάς και της λεκάνης σας. Αυτό γίνεται από μια ειδική κάμερα πάχους μολυβιού που ονομάζεται λαπαροσκόπιο και εισάγεται στην κοιλιά σας διαμέσου μιας μικρής τομής 1-2 εκατοστών. Όταν χρησιμοποιείται για την διάγνωση μιας κατάστασης ονομάζεται διαγνωστική, ενώ όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, ονομάζεται επεμβατική.
Πότε την χρειάζομαι;
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει διαγνωστική λαπαροσκόπηση αν έχετε χρόνιο κοιλιακό άλγος, υπογονιμότητα, αιμορραγία από τον κόλπο. Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό να δει αυτό που ενδέχεται να προκαλεί τα συμπτώματα. Αυτή η διαδικασία μπορεί μερικές φορές να αποτρέψει ένα μελλοντικό, μεγαλύτερο χειρουργείο. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο γιατρός μπορεί:

+ Να πάρει δείγματα ιστών τα οποία αποστέλλονται σε εργαστήριο και εξετάζονται (βιοψία).
+ Να δει τα εσωτερικά σας όργανα (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες, έντερο, κλπ) και να διαγνώσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.
+ Να αφαιρέσει συμφύσεις ή άλλους παθολογικούς ιστούς, όπως στην περίπτωση της ενδομητρίωσης.
Πώς γίνεται;
Αναισθησία: Συνήθως η διαγνωστική λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, κατά την οποία η ασθενής κοιμάται και δεν νιώθει τίποτα.
Τομές: Ο χειρουργός κάνει συνήθως μικρές τομές, συνήθως κοντά στον ομφαλό. Διαμέσου αυτών των τομών, εισάγει:

+ Αβλαβές αέριο. Το αέριο αυτό απάγει τα τοιχώματα της κοιλιάς και ξεχωρίζει τα όργανα, κάνοντας ευκολότερη τη δουλειά του χειρουργού.
+ Το λαπαροσκόπιο. Είναι ένα εργαλείο με ενσωματωμένη κάμερα και φως με πάχος περίπου όσο ένα μολύβι, που μέσω οπτικών ινών προβάλλει εικόνα από το εσωτερικό της κοιλιάς σε οθόνη.
+ Ένα εργαλείο αναρρόφησης, με το οποίο απομακρύνονται ο πλεονάζων αέρας και τα περιττά υγρά.
+ Διάφορα εργαλεία (ψαλίδι, λαβίδα, διαθερμία) με τα οποία ο χειρουργός κάνει τους διάφορους χειρουργικούς χειρισμούς.

Μετά το πέρας της επέμβασης, αφαιρούνται τα εργαλεία που είχαν τοποθετηθεί, απομακρύνεται το αέριο από την κοιλιά, και οι τομές κλείνονται με ράμματα. Πάνω από τις τομές τοποθετούνται αποστειρωμένες γάζες.
Μετά την επέμβαση:
Πολλές ασθενείς εξέρχονται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, ενώ μερικές φορές μένουν μία νύχτα. Να τι να περιμένετε μετά τη λαπαροσκόπηση:

+ Θα μεταφερθείτε προσωρινά στην αίθουσα ανάνηψης, προκειμένου να μπείτε σε παρακολούθηση των ζωτικών σας σημείων και να ξυπνήσετε πλήρως από την αναισθησία. Μόλις συνέλθετε πλήρως, θα σας επιτραπεί να δείτε τους οικείους σας πριν μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας.
+ Θα υπάρχει ακόμα μικρή ποσότητα αέρα στην κοιλιά σας. Αυτό ενδέχεται να σας δημιουργεί αίσθημα πίεσης ή πόνου όταν κάθεστε ή όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι και καλυτερεύουν όταν ξαπλώνετε. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπιστεί στο λαιμό σας, στο θώρακα ή στους ώμους. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ναυτία ή μικρού βαθμού δύσπνοια. Αυτά τα συμπτώματα είναι απολύτως αναμενόμενα και δεν δημιουργούν ανησυχία.
+ Θα σας χορηγηθούν παυσίπονα προληπτικά. Πρέπει να ακολουθείτε ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού σας, διότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις τον πόνο πριν εκδηλωθεί.
+ Μην σηκωθείτε από το κρεβάτι χωρίς βοήθεια πριν σας υποδειχθεί.
Οδηγίες για την ανάρρωσή σας:
Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα και να κάνετε ευκολότερη την ανάρρωσή σας. Ακολουθείστε αυτές τις οδηγίες:

+ Να ξαπλώνετε όποτε είναι δυνατό τις πρώτες 48 ώρες. Μετά, μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητες αν αισθάνεστε άνετα.
+ Αν νιώθετε την ανάγκη να περπατήσετε, κάντε μικρούς περιπάτους και μετά ξαπλώστε ξανά. Υπάρχει φόβος να λιποθυμήσετε αν το παρακάνετε.
+ Καταναλώστε άφθονα υγρά. Μην φάτε βαριά, διότι υπάρχει ο φόβος της ναυτίας και του εμέτου.
+ Κάντε ντους μετά τις πρώτες 24 ώρες. Κρατήστε τα τραύματά σας στεγνά με καθαρή πετσέτα. Μην μουλιάσετε τα τραύματα στο νερό πριν επουλωθούν τελείως. Αποφύγετε τη μπανιέρα, την πισίνα ή το υδρομασάζ για τουλάχιστον 10 μέρες.
+ Φροντίστε τις αυτοκόλλητες γάζες που καλύπτουν τα τραύματά σας. Αν βραχούν, αντικαταστείτε τις. Αν υπάρχουν steri-strips, ΜΗΝ τα ξεκολλάτε. Αν ξεκολλήσουν οι άκρες τους, κόψτε τις με ένα ψαλιδάκι.
+ Πάρτε βαθιές ανάσες. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο, όμως θα σας γλυτώσει από επιπλοκές και θα επιταχύνει την ανάρρωσή σας.
Καλέστε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε:
+ Πυρετό πάνω από 38οC
+ Ρίγος
+ Έντονη αιμορραγία από τον κόλπο
+ Έντονο πόνο ή κράμπες στην κοιλιά
+ Δύσοσμη έκκριση από τον κόλπο

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά