Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Εγκυμοσύνη

Καισαρική Τομή

H καισαρική τομή είναι η χειρουργική γέννηση ενός παιδιού από την κοιλιά της μητέρας. Αυτό το κείμενο παρουσιάζει τις ενδείξεις, τους πιθανούς κινδύνους, τα οφέλη και τις εναλλακτικές της καισαρικής. Εάν σκέφτεστε το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής, συζητήστε με τον Μαιευτήρα σας για τις πληροφορίες που θα πάρετε από δω.

Πότε μια καισαρική είναι ενδεδειγμένη;
Προγραμματισμένη
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ο Μαιευτήρας σας θα συστήσει την Καισαρική Τομή, για να προστατέψει την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Μερικές φορές ο λόγος μπορεί να είναι γνωστός πριν μπείτε σε τοκετό, πράγμα το οποίο επιτρέπει τον σχεδιασμό της επέμβασης εκ των προτέρων. Η καισαρική τομή σ΄αυτήν την περίπτωση καλείται Προγραμματισμένη, και πρέπει να γίνεται αφού έχουν συμπληρωθεί οι 39 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, εκτός αν συντρέχουν λόγοι για να γίνει νωρίτερα. Λόγοι που επιβάλλουν την Προγραμματισμένη Καισαρική είναι:

+ Η ισχιακή προβολή του εμβρύου (όταν το μωρό «κατεβαίνει» με τα πόδια) ή το εγκάρσιο σχήμα (όταν το μωρό βρίσκεται σε οριζόντια θέση μέσα στην κοιλιά, αντί της φυσιολογικής κάθετης).
+ Διαταραχές διάπλασης του εμβρύου (όπως υδροκέφαλος ή δισχιδής ράχη), που μπορεί να περιπλέξουν έναν φυσιολογικό τοκετό.
+ Προδρομικός πλακούντας (όταν ο πλακούντας βρίσκεται κοντά ή καλύπτει τελείως το στόμιο του τραχήλου κι εμποδίζει έτσι την έξοδο του εμβρύου).
+ Πολύδυμη κύηση. Εξαίρεση αποτελεί η κεφαλική προβολή του 1ου διδύμου.
+ Καταστάσεις στις οποίες ο κολπικός τοκετός μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για το νεογνό (όπως AIDS ή ενεργός έρπητας γεννητικών οργάνων).
+ Προηγούμενη καισαρική ή άλλες επεμβάσεις στη μήτρα (πχ ινομυωματεκτομή).
Επείγουσα
Μερικές φορές, απροσδόκητες ανησυχίες ή προβλήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, και επιβάλλουν την πραγματοποίηση μιας απρογραμμάτιστης (επείγουσας) καισαρικής. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την πραγματοποίηση μιας έκτακτης καισαρικής, είναι:

+ Η μη πρόοδος του τοκετού (όταν για κάποιο λόγο, ο τοκετός έχει σταματήσει ή δεν εξελίσσεται παρά τη χορήγηση φαρμάκων).
+ Η αποκόλληση πλακούντα (όταν ο πλακούντας ξεκολλήσει από τη μήτρα πριν γεννηθεί το μωρό, με αποτέλεσμα μεγάλη αιμορραγία και την έλλειψη παροχής οξυγόνου στο μωρό).
+ Πρόπτωση ομφαλίδας (όταν ο ομφάλιος λώρος προπίπτει από τον κόλπο πριν γεννηθεί το μωρό, με αποτέλεσμα την την μείωση παροχής οξυγόνου στο μωρό).
+ Μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου (που ενδέχεται να σημαίνει ότι το μωρό μπορεί να μην προσλαμβάνει αρκετό οξυγόνο).
+ Δυσαναλογία (όταν το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι τόσο μεγάλο που δεν επιτρέπει την γέννησή του από τον κόλπο).
Πριν την επέμβαση:
+ Θα συνδεθείτε με monitors που καταγράφουν παραμέτρους όπως η αρτηριακή πίεση, οι παλμοί της καρδιάς και ο αριθμός των αναπνοών.
+ Τοποθετείται ουροκαθετήρας στην κύστη σας για την παροχέτευση των ούρων.
+ Τοποθετείται ενδοφλέβιος καθετήρας για να σας χορηγηθούν οροί και φάρμακα.
+ Θα σας χορηγηθεί η αναισθησία που έχει επιλεγεί (επισκληρίδιος ή σπανιότερα γενική).
+ Γίνεται καθαρισμός της κοιλιάς με αντισηπτικό διάλυμα.
+ Τοποθετούνται χειρουργικά σεντόνια που απομονώνουν το χειρουργικό πεδίο.
Η επέμβαση:
+ Γίνεται μια οριζόντια τομή στο δέρμα, περίπου 10-12 εκατοστών, ακριβώς πάνω από την ηβική σύμφυση (στη γραμμή του μπικίνι).
+ Διαχωρίζονται οι μυς της κοιλιάς, και ανοίγεται το περιτόναιο προκειμένου να φανεί η μήτρα.
+ Γίνεται μια οριζόντια τομή στη μήτρα, διανοίγεται ο αμνιακός σάκος και ο μαιευτήρας βγάζει το μωρό από τη μήτρα.
+ Κόβεται ο ομφάλιος λώρος και το μωρό παραδίδεται για να ελεγχθεί και αν είναι όλα καλά τοποθετείται στην αγκαλιά της μητέρας.
+ Στη συνέχεια βγαίνει ο πλακούντας και ράβεται η μήτρα και τα  τοιχώματα της κοιλιάς με απορροφήσιμα ράμματα.
+ Τελικά γίνεται πλαστική στο δέρμα με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα και τοποθετούνται πιεστικά αποστειρωμένες γάζες.
Μετά την επέμβαση:
+ Θα παραμείνετε στην ανάνηψη για περίπου 2 ώρες για παρακολούθηση και στη συνέχεια θα πάτε στο δωμάτιό σας. Συνήθης διάρκεια νοσηλείας: 4 μέρες.
+ Αν το επιλέξετε, θα έχετε το μωρό σας μαζί σας στο δωμάτιο (rooming in). Αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε ο ένας τον άλλο και θα διευκολύνει το θηλασμό.
+ Οι μαίες του νοσοκομείου θα σας βοηθήσουν στο θηλασμό και εν γένει στο χειρισμό του μωρού.
+ Θα σας χορηγηθούν αναλγητικά για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου.
+ Θα σας χορηγηθεί αντιπηκτική αγωγή με υποδόρια ένεση για την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων του αίματος.
+ Συνήθως οι οροί και ο ουροκαθετήρας αφαιρούνται 24 ώρες μετά την επέμβαση.
+ Θα ενθαρρυνθείτε να σηκωθείτε νωρίς από το κρεβάτι και να κινητοποιηθείτε.
+ Η σίτισή σας θα είναι σταδιακή.
+ Οι μαίες θα ελέγχουν περιοδικά την πίεσή σας, τις σφύξεις και τη θερμοκρασία σας.
Οδηγίες για το σπίτι:
+ Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Η βοήθεια του συντρόφου σας ή των οικείων σας είναι επιθυμητή για το σκοπό αυτό.
+ Μην σηκώνετε αντικείμενα που είναι βαρύτερα από το μωρό σας.
+ Προσέξτε ιδιαίτερα τη μέση σας και μην σηκώνετε οτιδήποτε σας προκαλεί πόνο.
+ Κάντε έναν μικρό περίπατο καθημερινά. Αυτό έχει σωματικά και συναισθηματικά οφέλη.
+ Καταναλώστε υγιεινά γεύματα πλούσια σε ίνες και αρκετό νερό. Η καθημερινή αυτή κατανάλωση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
+ Πάρετε αναλγητικά συστηματικά για την πρόληψη του πόνου. Αν θηλάζετε, τσεκάρετε αν τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή για το θηλασμό.
+ Κρατήστε το τραύμα σας καθαρό και στεγνό. Να φοράτε φαρδιά ρούχα και να ελέγχετε το τραύμα για σημεία φλεγμονής (κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος, δύσοσμη έκκριση).
+ Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή μέχρι να αισθανθείτε άνετα.
+ Μπορεί να αισθάνεστε μούδιασμα ή φαγούρα γύρω από το τραύμα σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό σε μερικές γυναίκες μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό.

Share This On:

Βίντεο από την εκπομπή “Ζω καλύτερα” του ΣΚΑΪ, όπου συζητάμε με την Ζέτα Δούκα για τα οφέλη του Φυσιολογικού Τοκετού και για τις ενδείξεις της Καισαρικής Τομής (4-6-2016).
Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Ημερολόγιο Κύησης
Εγκυμοσύνη ανά Εβδομάδα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά