Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Εγκυμοσύνη

Μαιευτικό υπερηχογράφημα

Το πρώτο βήμα για να έχει η εγκυμοσύνη σας μια ασφαλή διαδρομή χωρίς προβλήματα, είναι ο συστηματικός προγεννητικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός, αποσκοπεί στην λεπτομερή διερεύνηση τόσο της δικής σας υγείας, όσο και της υγείας του μωρού σας. Η υγεία της μέλλουσας μαμάς ελέγχεται με συγκεκριμένη εργαστηριακή διερεύνηση που εφαρμόζεται σε όλες τις εγκύους, με σκοπό να ξεχωρίσει τις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών που ενδέχεται να περιπλέξουν την διαδρομή αυτή των εννέα μηνών. Ο έλεγχος της υγείας του εμβρύου πραγματοποιείται με την διενέργεια υπερηχογραφημάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους:
Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης (6η-8η εβδομάδα)
Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται την 6η-8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, όπως υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας. Στόχος του υπερηχογραφήματος αυτού, είναι η διαπίστωση της ενδομήτριας εντόπισης του κυήματος, η ανίχνευση των καρδιακών παλμών του εμβρύου και η ακριβής χρονολόγηση της εγκυμοσύνης, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό της απόστασης από το κεφάλι έως την “ουρά” του εμβρύου (κεφαλοουραία διάμετρος-CRL). Έτσι προσδιορίζουμε με ακρίβεια την πιθανή ημερομηνία του τοκετού σας. Επίσης, αναγνωρίζουμε αν κυοφορείτε ένα ή περισσότερα έμβρυα. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ήδη από αυτή την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καταστάσεων που ενδέχεται να επιπλέξουν την εγκυμοσύνη.
Αυχενική Διαφάνεια (11η-14η εβδομάδα)
Η αυχενική διαφάνεια ή υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέταση που πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και έχει σαν στόχο τον αποκλεισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Βασίζεται στη μέτρηση του πάχους του υγρού που συλλέγεται στον αυχένα του εμβρύου (αυχενική διαφάνεια), στην απεικόνιση του οστού της μύτης (ρινικό οστό), στον προσδιορισμό της ροής του αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς και στον φλεβώδη πόρο (μικρό αγγείο στο συκώτι του εμβρύου). Επίσης προδιορίζονται βιοχημικά στο αίμα της εγκύου το ΡΑΡΡ-Α (ειδική πρωτεΐνη που παράγεται από τον πλακούντα) και η β-χοριακή γοναδοτροπίνη.

Αυτά τα δεδομένα (υπερηχογραφικά και βιοχημικά) μαζί με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της εγκύου εισάγονται σε ειδική εφαρμογή που υπολογίζει τον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών, υπό τη μορφή κλάσματος (πχ 1 στα 1000). Η ακρίβεια με την οποία υπολογίζεται ο κίνδυνος με την εξέταση αυτή είναι περίπου
95-96%.Στη διάρκεια του υπερηχογραφήματος του 1ου τριμήνου, σήμερα μπορούμε να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού μετρώντας το μήκος του τραχήλου (με διακολπική μέτρηση) και τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας, προσδιορίζοντας τη ροή του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τη μήτρα με αίμα.
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου (21η-24η εβδομάδα)
Το υπερηχογράφημα δευτέρου τριμήνου ή Β΄ επιπέδου, πραγματοποιείται μεταξύ της 21ης και 24ης εβδομάδας. Εστιάζει στην βιομετρία του εμβρύου (δηλαδή στις μετρήσεις του κεφαλιού, της κοιλιάς και του μηρού) που οδηγεί στον προσδιορισμό του εκτιμώμενου βάρους του, και στην λεπτομερή μελέτη της ανατομίας του κατά συστήματα (εγκέφαλος, καρδιά, νεφροί, πνεύμονες, άκρα, πρόσωπο, σπονδυλική στήλη, κλπ). Επίσης προσδιορίζουμε την ποσότητα του αμνιακού υγρού και την θέση και τη σύσταση του πλακούντα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επανελέγχουμε το μήκος του τραχήλου και την αιμάτωση της μήτρας για τον υπολογισμό του κινδύνου για πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία αντίστοιχα.
Υπερηχογράφημα Doppler (32η εβδομάδα)
Περίπου την 32η εβδομάδα της κύησης (8ος μήνας), θα διενεργηθεί το υπερηχογράφημα αυτό, με στόχο τη διερεύνηση της αιμάτωσης του εμβρύου. Ελέγχεται με έγχρωμη απεικόνιση η ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου, στην ομφαλική αρτηρία που μεταφέρει αίμα από τον πλακούντα στο έμβρυο, στην μέση εγκεφαλική αρτηρία στον εγκέφαλό του και στο φλεβώδη πόρο, ένα μικρό αγγείο στο συκώτι του. Η μελέτη της αιμάτωσης του εμβρύου, καθώς και τα βιομετρικά του χαρακτηριστικά που δίνουν μια εικόνα για την ανάπτυξή του, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό της ποσότητας του αμνιακού υγρού, της εμφάνισης του πλακούντα και την παρουσία των κινήσεων του εμβρύου, δίνει συμπεράσματα για την ενδομήτρια υγεία του.

3D/4D Υπερηχογράφημα

Ο Τρισδιάστατος υπέρηχος, είναι μια ξεχωριστή μορφή διαγνωστικής απεικόνισης, όπου με την χρήση ειδικών κεφαλών και λογισμικού (software), προσδίδεται μια 3η διάσταση στον συνηθισμένο υπέρηχο των 2 διαστάσεων. Έτσι, το αντικείμενο που απεικονίζεται, αποκτά "όγκο", και η απεικόνιση πλησιάζει πολύ την πραγματικότητα. Όταν δε προστεθεί και η 4η διάσταση, η διάσταση "του χρόνου", η απεικόνιση αποκτά και κίνηση, και καλείται 4D υπέρηχος ή τρισδιάστατος υπέρηχος πραγματικού χρόνου (real-time 3D ultrasound).
Μάθετε περισσότερα

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Ημερολόγιο Κύησης
Εγκυμοσύνη ανά Εβδομάδα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά