Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Πρόληψη

Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μέθοδος απεικόνισης του μαστού με τη βοήθεια ακτίνων Χ, με στόχο την ανίχνευση παθολογικών όγκων ή μεταβολών στον ιστό του μαστού. Με τη χρήση ειδικού μηχανήματος και φιλμ που είναι κατασκευασμένο ειδικά για την απεικόνιση του μαστού, ο ακτινολόγος συμπιέζει τους μαστούς και λαμβάνει φωτογραφίες από τουλάχιστον 2 διαφορετικές γωνίες (ανφάς και προφίλ) και των δύο μαστών. Ο μαζικός αδένας φαίνεται λευκός και αδιαφανής, ενώ ο λιπώδης ιστός εμφανίζεται πιο σκούρος και διαφανής.

Στη μαστογραφία που γίνεται προληπτικά στο πλαίσιο του πληθυσμιακού ελέγχου ο μαστός απεικονίζεται ανφάς και προφίλ, ενώ η διαγνωστική μαστογραφία εστιάζεται σε συγκεκριμένο εύρημα (ογκίδιο ή παθολογικό ιστό).

Η μαστογραφία γίνεται ως συμπληρωματικό μέρος της κλινικής εξέτασης, για να παρέχει μια βάση για μελλοντική σύγκριση ή να αξιολογήσει οποιεσδήποτε ασυνήθιστες αλλαγές στο μαστό. Μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να αποφασίσει εάν ένα εξόγκωμα, ή μια αλλαγή στο μαστό σας χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο. Η μαστογραφία ανακαλύπτει συνήθως ογκίδια που είναι πολύ μικρά για να ψηλαφηθούν.
Γιατί πρέπει να κάνετε μαστογραφία;
Η μαστογραφία είναι η καλύτερη άμυνα κατά του καρκίνου του μαστού, διότι μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο στα αρχικά της στάδια, συχνά πριν κάποιο ογκίδιο να μπορεί να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης. Μελέτες έχουν δείξει σαφώς ότι η μαστογραφία μπορεί να αυξήσει την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού στις ηλικίες μεταξύ 40-74 ετών.
Κάθε πότε;
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να γίνεται μαστογραφία μια φορά το χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών στις γυναίκες με κίνδυνο στο μέσο όρο. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης συνιστά μια μαστογραφία κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 50 έως 74 ετών. Σημειώνει επίσης, ότι πριν από την ηλικία των 50, κάθε γυναίκα θα πρέπει να εξετάζεται για να μαθαίνει ποιο πρόγραμμα πρόληψης είναι σωστό γι ‘αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους.
+ Να έχετε μαζί σας την προηγούμενη μαστογραφία, προκειμένου να γίνει η σύγκριση.
+ Ενημερώστε τον ακτινολόγο αν είστε ή νομίζετε ότι είστε έγκυος. Δεδομένου ότι η μαστογραφία βασίζεται στην έκθεση σε χαμηλή δόση ακτινοβολίας Χ, θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
+ Αντενδείκνυται σε φάση γαλουχίας, δεδομένου ότι οι μαστοί που περιέχουν γάλα δεν απεικονίζονται σωστά.
+ Ενημερώστε αν έχετε ενθέματα μαστού από αυξητική στήθους. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται τροποποίηση της μεθόδου.
+ Ενημερώστε αν έχετε κάποια προηγούμενη βιοψία μαστού ή άλλη επέμβαση. Γνωρίζοντας τη θέση του ουλώδους ιστού, ο ακτινολόγος θα γνωματεύσει σωστά τη μαστογραφία.
+ Την ημέρα της εξέτασης, μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικά, αρώματα, πούδρες ή αλοιφές στην περιοχή των μαστών. Το υπόλειμμα που έχει μείνει στο δέρμα σας από αυτές τις ουσίες μπορεί να παρεμβαίνει με τις ακτίνες Χ.
Απόσπασμα από την εκπομπή “Σπίτι μου σπιτάκι μου”, για την μαστογραφία (30-10-2016) >>>

Share This On:

Ιατρείο
Ο Κύκλος Μου
Υπέρηχος Μαστού
Γυναικολογικές Επεμβάσεις
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά