Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Πρόληψη

Γυναικολογική Εξέταση

Αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης στο γυναικολόγο, η γυναικολογική εξέταση στοχεύει στην ανάδειξη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων του γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Αποτελεί σημαντικό τμήμα της διάγνωσης των περισσότερων γυναικολογικών προβλημάτων. Μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού, που περιλαμβάνει το ατομικό αναμνηστικό, το οικογενειακό ιστορικό και το μαιευτικό ιστορικό, η γυναίκα ξαπλώνει στο ειδικό εξεταστικό κρεβάτι (Bumm), αφού έχει προηγηθεί εκκένωση της ουροδόχου κύστης.
Η εξέταση ξεκινά με την επισκόπηση (δια γυμνού οφθαλμού) των έξω γεννητικών οργάνων (των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, του εφηβαίου και του περινέου), προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη καταστάσεων, όπως έλκη, δυσχρωμίες, όγκοι, κλπ. Στη συνέχεια, εισάγεται στον κόλπο ο ειδικός κολποδιαστολέας, ο οποίος απομακρύνει τα τοιχώματα του κόλπου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επισκόπησης του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.
Μετά από την επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου, ακολουθεί η αμφίχειρη εξέταση, με την οποία διενεργείται η ψηλάφηση της μήτρας και των ωοθηκών, για την ανάδειξη παθολογικών καταστάσεων, όπως ευαισθησία και πόνος, όγκων όπως ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, κλπ. Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται σε έναν ζεστό, φιλόξενο χώρο, που πρέπει να εμπνέει στη γυναίκα εμπιστοσύνη, χαλάρωση και διακριτικότητα. Μπορεί να δημιουργεί μια μικρή δυσφορία, γι΄αυτό πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς πίεση και αφού η γυναίκα έχει χαλαρώσει, όσο είναι δυνατό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε νεαρά κορίτσια, ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες με διανοητική καθυστέρηση, κλπ.

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά