Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Επεμβάσεις

Απόξεση της Μήτρας

Η απόξεση της μήτρας είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ο γυναικολόγος, μετά από διαστολή του τραχήλου της μήτρας, απομακρύνει ιστούς από το εσωτερικό της μήτρας. Αυτό γίνεται είτε με αναρρόφηση, είτε με ειδικά εργαλεία που ονομάζονται ξέστρα. Η απόξεση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ιατρικές παρεμβάσεις στη γυναίκα. Η απόξεση της μήτρας θεωρείται «χειρουργείο μιας ημέρας» και πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία. Διαρκεί συνήθως 10-15 λεπτά, αλλά ενδέχεται η ασθενής να παραμείνει περισσότερο στο νοσοκομείο, μέχρι 5 ώρες για παρακολούθηση εάν χρειαστεί. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από την απόξεση, θα μετριαστούν οι απορίες και οι ανησυχίες σας, και η διαδικασία θα κυλίσει πιο ομαλά. Να τι πρέπει να ξέρετε:
Ενδείξεις για την απόξεση:
Η διαδικασία της απόξεσης πραγματοποιείται προκειμένου ο γυναικολόγος σας να συλλέξει ιστούς από το εσωτερικό της μήτρας για εξέταση, για τη διάγνωση της κατάστασης που σας προβληματίζει (διαγνωστική απόξεση), αλλά και για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής (θεραπευτική απόξεση). Όταν λαμβάνεται ξεχωριστό υλικό και από τον τράχηλο της μήτρας, η απόξεση ονομάζεται κλασματική. Οι ιστοί που απομακρύνονται από το εσωτερικό της μήτρας αποστέλλονται προς ιστολογική εξέταση.  Ο γυναικολόγος σας θα συστήσει απόξεση στις ακόλουθες καταστάσεις:

+ Ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα
+ Βαριές περιόδους ή κράμπες της μήτρας
+ Ανώμαλη πάχυνση του ενδομητρίου
+ Αποβολή (αυτόματη ή τεχνητή) ή παλίνδρομη κύηση
+ Πολύποδες ενδομητρίου/τραχήλου
+ Φλεγμονές της μήτρας
+ Υπογονιμότητα
Πριν την επέμβαση:
+ Κανονίστε να υπάρχει κάποιος συνοδός που θα σας πάει στο σπίτι μετά την επέμβαση.
Θα σας ζητηθεί να μην φάτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα το προηγούμενο βράδυ. Να είστε
νηστική το πρωί και να μην έχετε πιει υγρά.
+ Πριν την επέμβαση θα πρέπει να βγάλετε τα ρούχα σας, να φορέσετε την ειδική ρόμπα και να ουρήσετε προκειμένου να αδειάσει η ουροδόχος κύστη.
+ Το πρωί της επέμβασης θα καθαριστεί η περιοχή του αιδοίου και του κόλπου με αντισηπτικό διάλυμα.
+ Θα λάβετε αναισθησία, για την οποία ο γυναικολόγος σας μαζί με τον αναισθησιολόγο θα συζητήσουν μαζί σας. Ο τύπος της αναισθησίας που θα επιλεγεί, εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που θα κάνετε. Οι επιλογές της αναισθησίας είναι:
    –  Γενική αναισθησία, κατά την οποία θα κοιμηθείτε
    –  Περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιος ή ραχιαία) με την οποία δεν θα αισθάνεστε πόνο από την μέση και κάτω
    –  Τοπική αναισθησία, κατά την οποία θα είστε ξύπνια και θα αισθάνεστε μουδιασμένη την περιοχή γύρω από τον τράχηλο της μήτρας (σπανιότερα).
Η επέμβαση:
Θα είστε ξαπλωμένη σε θέση λιθοτομίας, όπως κατά τη διάρκεια της λήψης του τεστ Παπανικολάου. Παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζονται τομές ή ράμματα στη διαδικασία, γίνεται πάντα καθαρισμός του κόλπου και του τραχήλου με αντισηπτικό διάλυμα. Η απόξεση συνήθως γίνεται σε δύο στάδια:

1. Η διαστολή του τραχήλου είναι απαραίτητη για την εύκολη εισαγωγή του ξέστρου. Γίνεται με ειδικά μεταλλικά εργαλεία προοδευτικά αυξανόμενης διαμέτρου (κηρία του Hegar). Μερικές φορές μπορεί μερικές ώρες πριν την επέμβαση να σας χορηγηθούν τοπικά ειδικά φάρμακα που «μαλακώνουν» τον τράχηλο και διευκολύνουν την διαστολή του.
2. Η απόξεση της μήτρας γίνεται με το ξέστρο, που είναι μακρύ και λεπτό εργαλείο με ειδικά διαμορφωμένη άκρη. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και το αναρροφητικό ξέστρο, που συνδέεται με συσκευή αρνητικής πίεσης και αναρροφά τους ιστούς.

Μερικές φορές άλλες διαδικασίες μπορεί να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την απόξεση της μήτρας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική κάμερα που «βλέπει» το εσωτερικό της μήτρας, το υστεροσκόπιο, και η διαδικασία μετατρέπεται σε
υστεροσκόπηση.
Μετά την επέμβαση:
+ Θα μείνετε 30 με 60 λεπτά στον χώρο ανάνηψης.
+ Μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτικό για την αποφυγή λοιμώξεων, το οποίο θα λαμβάνετε και στο σπίτι για μερικές μέρες.
+ Μπορεί να αισθάνεστε κράμπες ή πόνο στην κοιλιά και στη μέση. Συνήθως υποχωρούν μετά από 24 ώρες και ανακουφίζονται με τη λήψη παυσίπονων ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
+ Πιθανότατα θα έχετε μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο τις πρώτες ώρες, που θα χρειαστεί κάποιο σερβιετάκι.
+ Οι περισσότερες ασθενείς φεύγουν για το σπίτι την ίδια μέρα και σπανιότερα μένουν την νύχτα για προληπτικούς λόγους.
Οδηγίες για την ανάρρωσή σας:
+ Θα έχετε για μερικές μέρες ροή αίματος ή εκκρίσεων από τον κόλπο. Η ροή αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε κάποιο σερβιετάκι για την υγιεινή σας. ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε ταμπόν.
+ Θα έχετε ενδεχομένως κάποιες κράμπες ή πόνους, για τους οποίους μπορείτε να λαμβάνετε αναλγητικά αν χρειαστεί.
+ Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους και στις συνήθεις δραστηριότητές τους μετά από 24 ώρες. Όταν η εργασία σας είναι απαιτητική και κουραστική, μπορεί να χρειαστεί να επιμηκύνετε την ανάρρωσή σας. Περιμένετε να περάσει μια εβδομάδα, πριν έρθετε σε σεξουαλική επαφή.
+ Αν η απόξεση έγινε για διαγνωστικούς σκοπούς, ο γυναικολόγος σας θα έχει αποστείλει τους ιστούς για εξέταση στο εργαστήριο. Μετά από μερικές μέρες θα έχει τα αποτελέσματα, τα οποία θα συζητήσει μαζί σας.
+ Η επόμενη περίοδός σας μπορεί να είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα, και μπορεί να έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή. Αφού περάσουν 15 μέρες από την επέμβαση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν.
Καλέστε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε:
+ Πυρετό πάνω από 38οC
+ Ρίγος
+ Έντονη αιμορραγία από τον κόλπο
+ Έντονο πόνο ή κράμπες στην κοιλιά
+ Δύσοσμη έκκριση από τον κόλπο

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά