Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Επεμβάσεις

Laser Εξάχνωση

Το Laser προέρχεται από τα αρχικά Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, μια έννοια που αναπτύχθηκε από τον Einstein το 1917. Το πρώτο Laser αναπτύχθηκε από τον Theodore Maiman το 1960, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ρουμπίνι ως ενεργό μέσο, και το 1961 εισήχθη το Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η χρήση της τεχνολογίας Laser στη γυναικολογία έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη από τότε που το Laser CO2 χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Kaplan και τους συνεργάτες του το 1973 για τη θεραπεία των διαβρώσεων του τραχήλου της μήτρας. Από τότε, έχουν συντελεστεί πολλές εξελίξεις στην τεχνολογία Laser, και πολλά άλλα είδη του μέσου είναι πλέον διαθέσιμα (Nd: YAG, KTP, αργόν κλπ).
Γιατί γίνεται;
Η εξάχνωση με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) γίνεται όταν υπάρχουν παθολογικά κυτταρολογικά ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου που έχουν επιβεβαιωθεί με κολποσκόπηση και βιοψία, ή ορατές με το μάτι βλάβες (κονδυλώματα).

Το Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χρησιμοποιείται για την:

+ Καταστροφή (εξάχνωση)  παθολογικού ιστού στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο ή στο αιδοίο. Ο παθολογικός αυτός γίνεται ορατός με κολποσκόπηση, η οποία παρέχει μεγεθυμένη εικόνα των περιοχών αυτών.
+ Αφαίρεση βλάβης που βρίσκεται ψηλά μέσα στο τραχηλικό κανάλι. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση τεμαχιδίου του τραχήλου σε σχήμα κώνου (κωνοειδής εκτομή).

Η εξάχνωση με Laser διαρκεί συνήθως 10 με 15 λεπτά. Ο παθολογικός ιστός καταστρέφεται ή αφαιρείται, ενώ ο υγιής ιστός παραμένει άθικτος.
Πώς γίνεται;
Η εξάχνωση με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μπορεί να γίνει σε ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο, σε κλινική ή στο νοσοκομείο ως χειρουργείο μιας ημέρας. Δεν χρειάζεται διανυκτέρευση. Αφού βγάλετε τα ρούχα σας και φορέσετε την ειδική ρόμπα του χειρουργείου, ξαπλώνετε σε θέση λιθοτομίας, όπως κατά τη διάρκεια της λήψης τεστ Παπανικολάου. Κατόπιν ο γυναικολόγος εισάγει στον κόλπο σας τον κολποδιαστολέα, ο οποίος απάγει τα τοιχώματα του κόλπου, επιτρέποντας το εσωτερικό του κόλπου και τον τράχηλο της μήτρας να είναι ορατά. Η διαδικασία γίνεται συνήθως με μια τοπική αναισθητική ένεση φαρμάκου στον τράχηλο (τραχηλικό μπλοκ) ή σε οποιαδήποτε περιοχή πρόκειται να εξαχνωθεί. Μερικές φορές και προκειμένου να χαλαρώσει η ασθενής, μπορεί να απαιτηθεί βραχεία γενική αναισθησία.
Πλεονεκτήματα:
+ Υψηλός βαθμός κλινικής αποτελεσματικότητας
+ Αναίμακτη επέμβαση
+ Μικροσκοπική ακρίβεια
+ Διατήρηση υγιούς ιστού
+ Ταχεία επούλωση με ελάχιστο σχηματισμό ουλής
+ Ελάχιστες επιπλοκές
+ Δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο
Οδηγίες για την ανάρρωσή σας:
Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στις καθημερινές τους συνήθειες σε 2-3 μέρες μετά την εξάχνωση. Ο χρόνος ανάρρωσης και η επούλωση θα εξαρτηθεί από την έκταση της εξάχνωσης. Μετά από εξάχνωση στον τράχηλο της μήτρας:

+ Ενδέχεται να υπάρχουν υγρά από τον κόλπο για περίπου 2-3 εβδομάδες.
+ Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε βαμβακερά σερβιετάκια για την υγιεινή σας.
+ Απαγορεύεται η χρήση ταμπόν.
+ Η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται για 2-3 εβδομάδες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επούλωση των ιστών και να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.
+ Θα πρέπει να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις.
+ Θα χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα που επιταχύνει την επούλωση των ιστών και ίσως κάποια τοπική αντιβιοτική κρέμα για 2-3 μέρες.
Καλέστε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε:
+ Πυρετό
+ Μεγάλη αιμορραγία (περισσότερη από αυτή που συνήθως περιμένετε στην περίοδό σας)
+ Έντονο πόνο χαμηλά στη λεκάνη
+ Δύσοσμα ή κιτρινωπά κολπικά υγρά που ενδέχεται να υποδηλώνουν λοίμωξη

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Υπολογισμός Ωορρηξίας
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά