Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Συγχαρητήρια! Μόλις φέρατε στον κόσμο το μωρό σας. Καλείστε τώρα να διαδραματίσετε τον πιο όμορφο, απαιτητικό και υπεύθυνο ρόλο της ζωής σας. Αυτόν της μητέρας. Τους επόμενους μήνες, τόσο τις πρώτες 40 μέρες της λοχείας αλλά και αργότερα, πρέπει να γαλουχήσετε το μικρό σας. Με τη βοήθεια του γιατρού σας ή της μαίας σας, θα μάθετε να θηλάζετε. Παραδοσιακά, διαμέσου των γενεών, είναι πλέον γνωστή η αξία του μητρικού γάλακτος στην ανατροφή του παιδιού σας. Αλλά τι λέει η επιστήμη; Πολλά χρόνια μελετών έχουν πλέον αποδείξει τα οφέλη του θηλασμού:
Οφέλη για τις μητέρες που θηλάζουν. Ο θηλασμός:
+ Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
+ Μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας.
+ Προστατεύει απέναντι στην οστεοπόρωση και στα κατάγματα του ισχίου αργότερα στη ζωή.
+ Βοηθά το σώμα να επανέλθει γρηγορότερα στην προηγούμενη κατάστασή του.
+ Καθυστερεί την επιστροφή της γονιμότητας και δίνει ανάμεσα στις εγκυμοσύνες το αναγκαίο διάστημα.
+ Αναπτύσσει έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό της.
+ Είναι δωρεάν και εξαλείφει το κόστος της φόρμουλας γάλακτος.
+ Τα μωρά που θηλάζουν είναι άρρωστα λιγότερο και μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στην οικογένεια
+ Μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Οφέλη στα μωρά που θηλάζουν. Το μητρικό γάλα:
https://unsplash.com/@lucasmendesph
+ Παρέχει στο μωρό το πιο πλήρες και απόλυτο μείγμα θρεπτικών ουσιών.
+ Έχει ποικίλη σύνθεση, η οποία συμβαδίζει με την ανάπτυξη του βρέφους και τις μεταβαλλόμενες διατροφικές του ανάγκες.
+ Προστατεύει από τις διάρροιες, τις γαστρεντερίτιδες και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.
+ Προστατεύει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.
+ Προστατεύει από λοιμώξεις του αυτιού και του αναπνευστικού συστήματος.
+ Προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου των Βρεφών.
+ Προστατεύει από μηνιγγίτιδες, λεμφώματα της παιδικής ηλικίας, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα.
+ Δημιουργεί έναν όμορφο δεσμό με τη μητέρα.
+ Παίζει σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών.
+ Δημιουργεί καλύτερο IQ στα παιδιά, και καλύτερα ανεπτυγμένο εγκέφαλο και νευρικό σύστημα.
+ Αυξάνει την πυκνότητα των οστών.
Οφέλη στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Ο Θηλασμός:
+ Μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης με την προώθηση πιο υγιών παιδιών και μητέρων.
+ Μειώνει την παγκόσμια ρύπανση από τη μείωση της χρήσης πόρων και ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, διανομή, προώθηση και διάθεση του υλικού που δημιουργήθηκε από τεχνητό βρεφικό γάλα.
+ Μειώνει την φορολογική επιβάρυνση για τις κοινότητες και την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά τρέφονται επαρκώς.
+ Μειώνει τις απουσίες στο χώρο εργασίας που οφείλονται σε ασθένειες των παιδιών.
Η παραγωγή του γάλακτος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τη βοήθεια της ορμόνης προλακτίνης, το στήθος της εγκύου αρχίζει να προετοιμάζεται για τον θηλασμό. Ο αδενικός ιστός αναπτύσσεται και οι μαστοί αυξάνουν σε μέγεθος. Το πρώτο γάλα – το οποίο μπορεί να φαίνεται διαφανές ή με έντονο κίτρινο χρώμα – καλείται πύαρ ή πρωτόγαλα. Αυτό μπορεί να αρχίσει να διαρρέει από τις θηλές, ήδη από τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Μετά τη γέννηση, το πρωτόγαλα παρέχει όλο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που ένα υγιές μωρό απαιτεί. Βοηθά επίσης στην πρόληψη των λοιμώξεων και των παθήσεων των νεογέννητων. Μέσα στις επόμενες λίγες μέρες το πρωτόγαλα σταδιακά μετατρέπεται στο ώριμο γάλα και ο όγκος του αυξάνεται. Η παραγωγή του γάλακτος συνήθως ξεκινά 3-4 μέρες μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει συχνά περισσότερο γάλα που παράγεται από ό, τι απαιτείται και οι μαστοί “γεμίζουν” και ενδέχεται να δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση. Αυτό είναι φυσιολογικό και υποχωρεί. Η συνέχιση της παραγωγής γάλακτος εξαρτάται από τη συχνή διέγερση και την αποστράγγιση των μαστών με το θηλασμό. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απελευθερώνεται μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία ωθεί το γάλα διαμέσου των γαλακτοφόρων πόρων προς τη θηλή. Παίρνει περίπου 60 δευτερόλεπτα και γίνεται αισθητή από ορισμένες γυναίκες ως ένα μυρμήγκιασμα ή αίσθηση πληρότητας στο στήθος. Μερικές γυναίκες δεν έχουν καμία αίσθηση αλλά μπορεί να παρατηρήσουν διαρροή γάλακτος από το άλλο στήθος.
Μόλις γεννηθεί το μωρό:
+ Θηλάστε το μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί, κατά προτίμηση μέσα στην 1η ώρα από τη γέννησή του.
+ Βάλτε το μωρό γυμνό στο στήθος σας, για να έχει επαφή δέρμα με δέρμα.
+ Βεβαιωθείτε ότι “έχει πιάσει” καλά το μαστό.
+ Πριν την παραγωγή του γάλακτος, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 12 γεύματα μέσα στο 24ωρο.
+ Ιδανικά, εσείς και το μωρό σας πρέπει να βρίσκεστε κοντά, για να μπορεί να θηλάσει όποτε χρειαστεί κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Πολλά σύγχρονα Μαιευτήρια υποστηρίζουν την πολιτική του “rooming in” για το σκοπό αυτό.
+ Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να “πιάσει” το μαστό, βγάλτε το πρωτόγαλα και δώστε το με κουταλάκι ή φλυτζάνι.
+ Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται με την εμπειρία. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί.
Θέσεις Θηλασμού
1. Cross-Cradle Hold:

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες στάσεις αν θηλάζετε πρώτη φορά. Βρείτε μια άνετη καρέκλα με μπράτσα και καθίστε ίσια. Φέρτε το μωρό σας στο μπροστινό μέρος του σώματός σας, με την κοιλιά του να αγγίζει τη δική σας. Κρατήστε το σώμα του στην άκρη του χεριού σας, απέναντι από το στήθος από το οποίο πρόκειται να ταΐσετε. Χρησιμοποιήστε το δεξί χέρι για το αριστερό στήθος και το αριστερό χέρι για το δεξί στήθος. Στηρίξτε το κεφάλι του με το ελεύθερο χέρι σας και με το άλλο στηρίξτε το στήθος σας από την κάτω πλευρά σε ένα κράτημα σε σχήμα U. Οδηγήστε απαλά το στόμα του μωρού σας στο στήθος σας χωρίς να σκύβετε ή να γέρνετε προς τα εμπρός.
2. Cradle Hold:

Αυτό είναι παρόμοιο με το cross-cradle hold, αλλά αντ' αυτού, στηρίζετε το μωρό σας με το χέρι που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το στήθος θηλασμού. Θα πρέπει να καθίσετε όρθια σε μια άνετη καρέκλα με μπράτσα και να βάλετε το μωρό σας στο μπράτσο σας με το κεφάλι του να ακουμπάει άνετα στην άκρη του αγκώνα σας καθώς βλέπει το στήθος σας. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας είναι ευθυγραμμισμένο με το υπόλοιπο σώμα του και όχι γυρισμένο στο πλάι. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα άνετα με λίγη επιπλέον στήριξη από ένα μαξιλάρι που βρίσκεται στην αγκαλιά σας.
3. Football Hold:

Εάν αναρρώνετε από καισαρική τομή ή εάν έχετε μεγάλο στήθος, αυτή η θέση θηλασμού μπορεί να είναι μια άνετη θέση για εσάς. Είναι πιο εύκολη η διατήρηση της στάσης γιατί κρατά το βάρος του μωρού σας μακριά από την κοιλιά σας. Με τον αγκώνα σας λυγισμένο, κρατήστε το μωρό σας δίπλα σας, στο ίδιο επίπεδο με τη μέση σας. Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού σας με ένα ανοιχτό χέρι και βάλτε το να κοιτάει προς το στήθος σας. Η πλάτη του θα πρέπει να ακουμπάει στον πήχη σας, όπως ακριβώς κρατάτε ένα τσαντάκι ή μια μπάλα του ράγκμπι. Στηρίξτε το στήθος σας με το άλλο σας χέρι σε σχήμα c. Αυτή είναι επίσης μια καλή θέση για πρόωρα μωρά.
4. Side-lying position:

Εάν αισθάνεστε κουρασμένη μετά τον τοκετό ή εάν έχετε γενικά υπνηλία, μπορείτε να ξαπλώσετε για να ταΐσετε, αλλά φροντίστε να μείνετε ξύπνια. Ο θηλασμός ενώ ξαπλώνετε στο πλάι, αντί να κάθεστε, είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε κάνει καισαρική τομή. Ξαπλώστε στο πλάι και βάλτε το μωρό σας να κοιτάζει προς το στήθος σας, φροντίζοντας να στηρίζεται με το ένα χέρι σας. Χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι για να πάρετε το στήθος σας και να αγγίξετε τη θηλή στα χείλη του μωρού σας. Μόλις ασφαλίσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένα χέρι για να στηρίξετε το σώμα σας και το άλλο για να κρατήσετε το μωρό σας κοντά στο στήθος σας.

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Ημερολόγιο Κύησης
Εγκυμοσύνη ανά Εβδομάδα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά