Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Σύλληψη

Εδώ θα βρείτε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που θέτουν οι γυναίκες που επισκέπτονται το ιατρείο μας, ή τις στέλνουν με την χρήση της φόρμας επικοινωνίας, και αφορούν την σύλληψη, που έχει στόχο την τεκνοποίηση. Για να υποβάλλετε την δική σας ερώτηση, κάνετε κλικ εδώ.
Το μήκος του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας (το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο περιόδων) μπορεί να κυμαίνεται από 24 έως 35 ημέρες, αλλά κατά μέσο όρο, διαρκεί 28 ημέρες. Η ωορρηξία (όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες σας στην σάλπιγγά σας) εμφανίζεται περίπου στα μισά του κύκλου σας – περίπου 14 ημέρες μετά την τελευταία σας περίοδο.
Οι μέρες γύρω από την ωορρηξία (
12 έως 16 ημέρες μετά την τελευταία περίοδο) είναι οι πιο γόνιμες μέρες σας. Έτσι αν προσπαθείτε να συλλάβετε, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή του μήνα για να έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με το σύντροφό σας.
Όταν συμβεί η ωορρηξία, μερικές γυναίκες βιώνουν συμπτώματα όπως ευαισθησία στο στήθος, κοιλιακό άλγος, ελαφρά κολπική αιμορραγία, ή μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας. Η αυξημένη, πιο υδαρής κολπική έκκριση είναι επίσης κοινό σύμπτωμα.

Μάθετε για τον κύκλο σας >>>>

Βρείτε τις γόνιμες μέρες σας >>>>
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια αντισυλληπτική μέθοδο όταν κάνετε σεξ, μπορείτε να μείνετε έγκυος ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μπορείτε επίσης να μείνετε έγκυος, ακόμα και αν είναι η πρώτη περίοδός σας ή η πρώτη φορά που κάνετε σεξ. Δεν υπάρχει ασφαλές χρονικό διάστημα του μήνα, όπου θα μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς τη χρήση αντισύλληψης και να μην μείνετε έγκυος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μέρες του μήνα, όπου είστε πιο γόνιμες (πιο πιθανό να μείνετε έγκυες) από τις άλλες.
Η ωορρηξία (όπου τα ωάρια απελευθερώνονται από τις ωοθήκες σας) εμφανίζεται συνήθως 10-16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου σας. Γι ‘αυτό είναι λιγότερο πιθανό να έχετε εγκυμοσύνη εάν έχετε σεξουαλική επαφή αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα μέχρι και
επτά ημέρες μετά την εκσπερμάτιση.
Μερικές φορές τα ζευγάρια χρησιμοποιούν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας ως μια μορφή αντισύλληψης που σημαίνει, ότι δεν έχουν επαφή κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών. Ωστόσο αυτό δεν είναι μία αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει για λίγες ημέρες στο εσωτερικό του σώματος, και εξάλλου δεν υπάρχει προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Μάθετε για τις μεθόδους αντισύλληψης >>>>
Οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος επηρεάζονται από την κατάσταση της υγείας σας, καθώς και της υγείας του συντρόφου σας. Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να είναι όσο το δυνατόν υγιή πριν την προσπάθεια για ένα μωρό. Και αν είστε σε φόρμα και υγιείς, μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μια καλή εγκυμοσύνη και έναν απροβλημάτιστο τοκετό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε για ένα μωρό, ρίξτε μια ματιά στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Ίσως να είναι η ώρα να προχωρήσετε σε ορισμένες βελτιώσεις, για να δώσετε στο μωρό σας ένα καλό ξεκίνημα.
Η
ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα σημαντική, αλλά ειδικά όταν σχεδιάζετε να προσπαθήσετε για ένα μωρό. Οι ακραίες καταστάσεις που αφορούν το βάρος σας μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας. Τρώτε υγιεινά κάθε μέρα για να διατηρήσετε το βάρος σας και να κρατήσετε τα επίπεδα των ορμονών του σώματός σας στο φυσιολογικό. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε άφθονα φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο, ποδήλατο, θα κρατήσουν το σώμα σας σε φόρμα.
Διακόψτε το κάπνισμα και την κατάχρηση ουσιών όπως η καφεϊνη και το αλκοόλ. Το ίδιο και ο σύντροφός σας. Η αποχή από τις βλαβερές αυτές συνήθειες θα βελτιώσει το σπέρμα.
Τέλος, για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας, να έρχεστε σε επαφή τις γόνιμες μέρες του κύκλου σας.

Βρείτε τις γόνιμες μέρες σας >>>>
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ασβέστιο και φολικό (φυλλικό) οξύ συνιστώνται. Καλές πηγές για τις ουσίες αυτές είναι:

+ Για σίδηρο: Κόκκινο κρέας, πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και όσπρια, όπως φακές και φασόλια.
+ Για ασβέστιο: Γαλακτοκομικά (γάλα, τυριά, γιαούρτι), μπρόκολο και δημητριακά ολικής άλεσης.
+ Για φυλλικό οξύ: Δημητριακά, ψωμί, πορτοκάλια και  πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά.

Όταν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για παιδάκι, συνιστάται να λαμβάνετε
συμπλήρωμα φυλλικού οξέος 0,4 mg ημερησίως. Αν μείνετε έγκυος, θα πρέπει να λαμβάνετε το συμπλήρωμα αυτό μέχρι να συμπληρώσετε τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη, όπως κέικ και μπισκότα, καθώς και πλούσιες σε αλάτι ή υπερ-εξεργασμένες τροφές.

Τα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο είναι πολύ ακριβή, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες σωστά. Είναι τόσο ακριβή όσο οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο, αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες σωστά ή κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αξιόπιστο. Όταν είστε έγκυος, το σώμα σας παράγει μεγάλες ποσότητες ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (ΗCG). Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη της εγκυμοσύνης σας, καθώς και στη διακοπή των περιόδων σας. Η γοναδοτροπίνη είναι παρούσα στο αίμα σας και τα ούρα σας. Τα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο ανιχνεύουν την ορμόνη στα ούρα σας. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα τεστ εγκυμοσύνης στα περισσότερα φαρμακεία και σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μερικά γυναικολογικά ιατρεία στον βασικό τους εξοπλισμό διαθέτουν τέτοια έτοιμα τεστ εγκυμοσύνης ούρων.
Μπορεί να υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, επειδή έχετε ορισμένα συμπτώματα, όπως διογκωμένους μαστούς ή φαγούρα στο στήθος, ναυτία, ζάλη, μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας, και μια αίσθηση ότι η περίοδός σας είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου μπορεί να πραγματοποιηθούν από την ημέρα που αναμένεται η επόμενη περίοδός σας. Αν δεν ξέρετε πότε ακριβώς θα έρθει η επόμενη περίοδός σας, περιμένετε τουλάχιστον 19 ημέρες μετά την τελευταία φορά που είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πριν κάνετε το τεστ.
Αν το τεστ είναι αρνητικό, αλλά εξακολουθείτε να υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος, περιμένετε
άλλες 3 ημέρες πριν δοκιμάσετε ξανά. Μπορεί να έχετε συλλάβει αργότερα από ότι νομίζατε, και δεν υπήρχε αρκετή χοριακή στα ούρα σας σε αυτό το στάδιο για να βγει το τεστ θετικό. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πάρετε ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα μετά από μια δεύτερη δοκιμή, αλλά η περίοδός σας δεν έχει έρθει ακόμα. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει μια εξέταση αίματος ή ούρων για να επιβεβαιωθεί εάν είστε έγκυος. Τα περισσότερα ιατρεία θα δεχθούν το θετικό τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου ως επιβεβαίωση, διότι είναι πλέον τόσο ακριβές όσο οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας.
Μπορείτε να κάνετε το τεστ από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, περίπου 2 εβδομάδες μετά την πιθανή σύλληψη. Μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όμως τα ούρα έχουν την καλύτερη συγκέντρωση το πρωί. Αποφύγετε την έντονη πρόσληψη υγρών τις προηγούμενες ώρες, καθότι μπορεί  να ρίξουν τη συγκέντρωση της ορμόνης στα ούρα. Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά, καθώς τα διάφορα τεστ χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους και απεικονίζουν τα αποτελέσματα με διαφορετικούς τρόπους.
Αν το τεστ είναι θετικό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είστε έγκυος. Οι περιπτώσεις που το τεστ είναι θετικό αλλά δεν είστε έγκυος, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μόλις ανακαλύψετε την εγκυμοσύνη σας, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.
Σε περιπτώσεις εξωσωματικής, η χοριακή που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία μπορεί να θετικοποιήσει το τεστ. Έτσι είναι συνετό να κάνετε το τεστ 14 ημέρες μετά τη θεραπεία για να είστε σίγουρη. Αν το τεστ είναι αρνητικό, μπορεί να μην είστε έγκυος, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα είναι λιγότερο αξιόπιστα. Για παράδειγμα, αν κάνετε το τεστ πολύ νωρίς, επειδή η συγκέντρωση της ορμόνης είναι ακόμη μικρή και δεν ανιχνεύεται, το τεστ μπορεί να είναι αρνητικό. Αν έχετε ακανόνιστους κύκλους ή μόλις διακόψατε τα αντισυλληπτικά, αφήστε λίγο χρόνο πριν κάνετε το τεστ.
Αν το τεστ είναι αρνητικό, αλλά πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, επαναλάβετε το τεστ
3 μέρες μετά. Αν το τεστ είναι αρχικά θετικό και μετά σας έρθει περίοδος και γίνει αρνητικό, πιθανότατα να είχατε κάποια αποβολή. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.
Είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαστεί κάποιο ζευγάρι για να συλλάβει. Παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική και αναπαραγωγική υγεία και ο χρόνος και η συχνότητα των επαφών, έχουν επίδραση στις πιθανότητες σύλληψης. Μερικά ζευγάρια είναι τυχερά και επιτυγχάνουν σύλληψη μέσα στον 1ο μήνα προσπαθειών. Αν περνάει ο χρόνος και δεν πετυχαίνετε σύλληψη, μην ανησυχείτε. Περίπου 9 στα 10 ζευγάρια το καταφέρνουν μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών, και μερικά τον επόμενο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας, εστιάζοντας στην ωορρηξία σας. Γνωρίστε πολύ καλά τον κύκλο σας. Για μερικά ζευγάρια ωστόσο, η χαλάρωση και η αποφυγή του stress είναι το κλειδί.

Share This On:

Γυναικολογία
Επεμβάσεις
Ιατρείο
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά