Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Εγκυμοσύνη

Εδώ θα βρείτε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που θέτουν οι γυναίκες που επισκέπτονται το ιατρείο μας, ή τις στέλνουν με την χρήση της φόρμας επικοινωνίας, και αφορούν την εγκυμοσύνη. Για να υποβάλλετε την δική σας ερώτηση, κάνετε κλικ εδώ.
Το υπερηχογράφημα βασίζεται στην τεχνολογία όπου ήχοι πολύ υψηλής συχνότητας, μη ακουστοί από τον άνθρωπο εκπέμπονται μέσω της κοιλιάς της εγκύου προς το έμβρυο. Οι υπέρηχοι ανακλώνται πάνω στο έμβρυο και στη συνέχεια με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή μετατρέπονται σε εικόνα, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τη θέση και τις κινήσεις του εμβρύου. Το πρώτο σας υπερηχογράφημα θα γίνει μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας (Αυχενική Διαφάνεια). Η αυχενική διαφάνεια θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα του μωρού σας. Στη φάση αυτή μπορεί να υπάρξει κάποια ιδέα για το φύλο του μωρού, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να γίνει αυτή η πρόβλεψη με σιγουριά. Το επόμενο υπερηχογράφημα θα γίνει μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας (Β΄ Επιπέδου). Αυτό το υπερηχογράφημα θα εκτιμήσει με λεπτομέρεια την ανατομία του εμβρύου κατά συστήματα. Μια από τις πληροφορίες που σας δίνει, είναι και το φύλο του μωρού με ακρίβεια που πλησιάζει το 100%. Μεταξύ των δύο αυτών υπερηχογραφημάτων, περίπου στις 16-18 εβδομάδες, ο μαιευτήρας σας μπορεί να δει το φύλο του μωρού, και να σας το ανακοινώσει, εφόσον φυσικά το επιθυμείτε.

Μάθετε για τα υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης >>>>
Όταν είστε έγκυος, θα πρέπει να αποφεύγετε τις ακτινογραφίες, όσο είναι δυνατό. Αυτό επειδή υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος οι ακτίνες Χ να βλάψουν το έμβρυο, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών της κύησης, όπου αναπτύσσεται ταχύτατα. Ωστόσο, μερικές φορές η διάγνωση μιας κατάστασης επιβάλλει την πραγματοποίηση ακτινογραφίας, που θεωρείται απαραίτητη. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να σας ζητηθεί να την πραγματοποιήσετε. Τα ακτινολογικά μηχανήματα εστιάζουν την ακτινοβολία μόνο στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το επίπεδο της ακτινοβολίας εξαρτάται από τον τύπο της εξέτασης. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, η ακτινογραφία γίνεται με την μικρότερη δυνατή δόση για την σωστή απεικόνιση, και συνήθως καλύπτοντας την κοιλιά της εγκύου με ειδική ποδιά από μόλυβδο. Όσον αφορά τις πανοραμικές ακτινογραφίες που ζητούν συνήθως οι οδοντίατροι, θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό, εκτός αν παρίσταται επείγουσα ανάγκη κάποιας οδοντιατρικής θεραπείας, οπότε στην περίπτωση αυτή μπορούν να πραγματοποιηθούν με τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Το ποσό του βάρους που θα πάρετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με το βάρος και την κατάσταση της υγείας σας, πριν μείνετε έγκυος. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι είστε ήδη υπέρβαρη, η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάτε σε μια δίαιτα ή να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την αύξηση του σωματικού βάρους σας. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να την συνδυάζετε με κάποια μορφή άσκησης. Για να υπολογίσουμε πόσα κιλά πρέπει να πάρετε στην εγκυμοσύνη, χρησιμοποιούμε έναν δείκτη, που ονομάζεται δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index – BMI). Το ΒΜΙ υπολογίζεται αν διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά), με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα).

Έτσι αν το ΒΜΙ σας πριν την εγκυμοσύνη ήταν μεταξύ 18,5 και 26 (κανονική), θα πρέπει να πάρετε
11-15 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη. Αν είναι μεταξύ 26-29 (υπέρβαρη), θα πρέπει να πάρετε 7-11 κιλά. Αν έχετε ΒΜΙ πάνω από 29 (παχύσαρκη), θα πρέπει να πάρετε 7-9 κιλά ή λιγότερα. Και τέλος αν είστε αδύνατη (με ΒΜΙ κάτω από 18,5), θα πρέπει να πάρετε 12-18 κιλά. Υπολογίστε σε ποια κατηγορία ανήκετε, και κάντε τον προγραμματισμό σας.

Αν πάρετε πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη, αυξάνετε τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, ο σακχαρώδης διαβήτης και η προεκλαμψία (υπέρταση στην εγκυμοσύνη). Αυτές οι καταστάσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες να γεννήσετε με καισαρική τομή.

Βρείτε το ΒΜΙ σας >>>>
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται γενικά να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων όσο το δυνατόν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων και των βοτάνων. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο συνήθως. Αυτό σας κάνει πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις και ασθένειες, γι ‘αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα με γριπώδη συμπτώματα όποτε είναι δυνατόν. Εάν κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε με ασφάλεια προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα:

+ Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
+ Να πίνετε πολλά υγρά (νερό, αφεψήματα, φρέσκους χυμούς).
+ Αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας. Μπορείτε να παίρνετε παρακεταμόλη ως αντιπυρετικό, το οποίο είναι ασφαλές για το έμβρυο.
+ Αναπαυτείτε όσο το δυνατό περισσότερο και γυρίστε στις συνήθεις δραστηριότητες όταν αναρρώσετε πλήρως.
+ Συμβουλευτείτε το μαιευτήρα σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο (ειδικά αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά).
+ Οι Επιστημονικές Εταιρίες, συνιστούν να διενεργείται το εμβόλιο κατά της γρίπης, κατά τη διάρκεια της κύησης, χωρίς φόβο.
Όλες οι γυναίκες έχουν κάποια κολπική έκκριση, αρχής γενομένης 1-2 χρόνια πριν την εφηβεία, και μέχρι την εμμηνόπαυση. Η ποσότητα της έκκρισης μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο και συνήθως είναι μεγαλύτερη λίγο πριν την περίοδο. Η φυσιολογική έκκριση είναι διαυγής, λευκή ή κρεμώδης, και δεν έχει δυσάρεστη οσμή.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έκκριση αυξάνει. Αυτό είναι
φυσιολογικό και συμβαίνει για διάφορους λόγους. Στην εγκυμοσύνη ο τράχηλος της μήτρας και τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται πιο μαλακά και η έκκριση αυξάνει για να προστατεύσει το κύημα από ανιούσες λοιμώξεις (λοιμώξεις που ανέρχονται από τον κόλπο προς τη μήτρα). Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, το κεφάλι του μωρού πιέζει τον τράχηλο της μήτρας και αυτό προκαλεί αύξηση των εκκρίσεων. Είναι δε τόσο άφθονες, που συγχέονται συχνά με απώλεια ούρων.

Λίγο πριν τον τοκετό, η έκκριση περιλαμβάνει βλέννη και μικρή ποσότητα αίματος. Αυτό ονομάζεται
«το σημάδι της επιτόκου» και προειδοποιεί για τον τοκετό που έρχεται.

Σε περιπτώσεις που η έκκριση έχει πράσινο ή κίτρινο χρώμα, μυρίζει άσχημα και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τσούξιμο ή φαγούρα, μπορεί να υποκρύπτει κάποια
λοίμωξη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ειδοποιήσετε τον μαιευτήρα σας για να  αντιμετωπιστεί.
Η παρουσία αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, που αφορά 1 στις 10 γυναίκες. Ωστόσο αν έχετε αίμα σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον μαιευτήρα σας. Η αιτία της κολπικής αιμόρροιας δεν είναι πάντα σοβαρή, αλλά πάντα πρέπει να διευκρινίζεται.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η αιμόρροια αυτή έχει μορφή σταγόνων που λερώνουν το εσώρουχο (
spotting), όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου την ημέρα που κανονικά θα περιμένατε την επόμενη περίοδό σας.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών, η κολπική αιμόρροια μπορεί να αποτελεί σημείο αποβολής ή εξωμήτριας εγκυμοσύνης (όταν το έμβρυο αρχίζει να μεγαλώνει έξω από τη μήτρα, συνήθως στη σάλπιγγα).

Αργότερα στην εγκυμοσύνη, η παρουσία αίματος οφείλεται σε άλλα αίτια, μερικά από τα οποία είναι:

+ Προδρομικός πλακούντας (όταν ο πλακούντας εντοπίζεται χαμηλά στη μήτρα, κοντά στο στόμιο του τραχήλου).
+ Αποκόλληση πλακούντα (όταν ο πλακούντας ξεκολλάει από το τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό).
+ Εκτρόπιο του τραχήλου (όταν ο τράχηλος της μήτρας υφίσταται αλλαγές που τον κάνουν πιο εύθρυπτο και ευαίσθητο).
+ Το σημάδι της επιτόκου (βλέννη ανακατεμένη με αίμα) που σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού στις επόμενες ημέρες.

Share This On:

Γυναικολογία
Επεμβάσεις
Ιατρείο
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά