Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Διατροφή και Φάρμακα

Εδώ θα βρείτε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που θέτουν οι γυναίκες που επισκέπτονται το ιατρείο μας, ή τις στέλνουν με την χρήση της φόρμας επικοινωνίας, και αφορούν την διατροφή και την λήψη φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να υποβάλλετε την δική σας ερώτηση, κάνετε κλικ εδώ.
Η έγκυος που απολαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται συμπληρώματα με έλαια ψαριού. Εξάλλου συμπληρώματα με έλαια από συκώτι ψαριού (συνήθως μουρουνέλαιο), έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι βλαβερή για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα σε συμπληρώματα θα βελτιώσουν τις μαθησιακές ικανότητες των μωρών αργότερα στη ζωή. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μεγαλύτερες δόσεις λιπαρών οξέων από ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης. Ωστόσο τα δεδομένα είναι περιορισμένα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες πριν τεκμηριωθεί η αξία των συμπληρωμάτων αυτών.

Η κατανάλωση φρέσκων ψαριών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής θα σας εξασφαλίσει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από ότι τα συμπληρώματα μόνα τους. Η κατανάλωση
2 γευμάτων με ψάρι την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών (όπως σολωμός ή σκουμπρί), θα σας δώσουν την ποσότητα των Ω-3 που χρειάζεστε.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ψαριών όπως ο καρχαρίας και ο ξιφίας, καθότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε
υδράργυρο, ο οποίος είναι τοξικός για το έμβρυο.

Όσον αφορά τον
τόννο, πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση σε δύο φρέσκα φιλέτα ή τέσσερις μέτριες κονσέρβες την εβδομάδα.
Γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων, ειδικά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ο μαιευτήρας σας θα σας χορηγήσει φάρμακα που χορηγούνται με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, ενώ νέα φάρμακα που δεν είναι δοκιμασμένα πρέπει να τα αποφεύγετε. Ειδικότερα για τα φάρμακα που χορηγούνται στις αλλεργίες:

Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά δεν έχουν έγκριση για χορήγηση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο τα αντιισταμινικά σε οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα ρινικά spray που περιέχουν αντιισταμινικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Πριν τη χρήση τους καλό είναι να συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας.

Αποσυμφορητικά: Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την ασφάλειά τους, συνεπώς δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε χωρίς να συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας.

Κορτιζονούχα ρινικά spray: Η περιεκτικότητα των sprays αυτών σε κορτιζόνη είναι μικρή. Γενικά θεωρούνται ασφαλή για βραχυπρόθεσμη χρήση, εφόσον λαμβάνονται στην συνιστώμενη δόση. Οι σταγόνες θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί το μεγαλύτερο μέρος τους απορροφάται στην κυκλοφορία και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν παρενέργειες.

Για την προφύλαξη από τις αλλεργίες:

+ Αποφύγετε περιοχές με γρασίδι ή άφθονη γύρη.
+ Να έχετε τα παράθυρα κλειστά την άνοιξη και ιδιαίτερα τα απογεύματα που η γύρη είναι στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή της.
+ Να φοράτε γυαλιά ηλίου
Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων όταν είστε έγκυος, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της εγκυμοσύνης. Συχνά, ήπιες καταστάσεις, όπως ιώσεις/κρυώματα και διάφορα πονάκια δεν απαιτούν φαρμακευτική θεραπεία. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να πάρετε φάρμακα για να ανακουφιστείτε για κάποιο λόγο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας.

Αν πρέπει να πάρετε κάποιο φάρμακο για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από πόνους ή για να ρίξετε τον πυρετό, το φάρμακο που συνιστάται είναι η
παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Lonarid). Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη, η παρακεταμόλη πρέπει να λαμβάνεται στη μικρότερη δυνατή δόση για το μικρότερο δυνατό διάστημα. Η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη επίδρασή της στο έμβρυο. Αν η συνιστώμενη δόση της παρακεταμόλης δεν είναι αρκετή να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματά σας, συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα σας.
Το φυλλικό (φολικό) οξύ ή βιταμίνη Β9, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου, καθώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών διάπλασης του νευρικού σωλήνα (όπως η δισχιδής ράχη). Οι επιστημονικές εταιρίες συνιστούν την ημερήσια λήψη 400 μg (0.4mg) φυλλικού οξέος από την εποχή προ της σύλληψης, μέχρι να συμπληρωθούν οι 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, που ολοκληρώνεται και η διάπλαση της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.

Μπορείτε να βρείτε φυλλικό οξύ σε συμπλήρωμα υπό τη μορφή ταμπλέτας, αλλά πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά και το ψωμί. Οι έγκυες που είναι σε υψηλό κίνδυνο για να γεννήσουν μωρό με διαταραχές διάπλασης του νευρικού σωλήνα (αυτές που έχουν ήδη γεννήσει ένα τέτοιο μωρό ή παίρνουν φάρμακα για την επιληψία), πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μεγαλύτερες δόσεις φυλλικού οξέος (4-5 mg) για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα ανεπάρκειας του φυλλικού οξέος. Η λήψη αντισπασμωδικών φαρμάκων, η αιμοκάθαρση, η ηπατική ανεπάρκεια, διαταραχές απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών και κάποιες μορφές αναιμίας. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται η λήψη φυλλικού οξέος υπό μορφή συμπληρώματος σε μεγαλύτερες δόσεις.
Αν και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι συνήθως διαθέσιμα χωρίς συνταγή, μπορεί να έχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως και κάθε άλλο φάρμακο. Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους πριν από τη λήψη κάθε είδους φαρμάκου, ακόμα κι αν είναι «φυσικό».

Όταν είστε έγκυος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο αγέννητο μωρό σας. Ουσίες που παίρνετε μπορεί να περάσουν μέσα από τον πλακούντα στο μωρό, οπότε είναι μια καλή ιδέα να πάρετε όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (12-13 εβδομάδες), όταν τα όργανα του μωρού βρίσκονται σε ανάπτυξη. Αυτό συμπεριλαμβάνει βότανα και συμπληρώματα διατροφής (που οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται αν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή). Εξαίρεση αποτελούν τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που θα πρέπει να λαμβάνονται για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον μαιευτήρα ή τη μαία σας πριν από τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει βότανα πριν μείνετε έγκυος, αλλά αυτά μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλα ενώ το μωρό αναπτύσσεται. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα προσεκτικά πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο για να βεβαιωθείτε αν είναι κατάλληλα για τις έγκυες γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να έχετε μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, προκειμένου να παρέχετε στο μωρό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Η διατροφή σας πρέπει επίσης να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μην εκτεθείτε στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ή επειδή μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνες για το αγέννητο μωρό σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε:

+ Μαλακά τυριά όπως το καμαμπέρ, μπρι και το Stilton.
+ Πατέ (κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών).
+ Προμαγειρεμένα γεύματα.
+ Ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά.
+ Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
+ Ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας.
+ Άπλυτα ωμά φρούτα και λαχανικά.
+ Ωμά ή μισομαγειρεμένα κρέατα.
+ Μεγάλα ψάρια όπως ξιφία και καρχαρία.
+ Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Α (έλαια ψαριών).
Γνωρίζουμε σήμερα ότι η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.  Με ποιό τρόπο και πόσο έντονα επηρεάζεται το έμβρυο δεν είναι απόλυτα γνωστό. Η καφεΐνη επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα σας απορροφά σίδηρο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του μωρού σας. Η δράση της καφεΐνης εξαρτάται από την ημερήσια δόση, όπως και η δράση της νικοτίνης. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ή αρρυθμίες στην έγκυο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης στο 1ο τρίμηνο ενδέχεται να προκαλέσει αποβολή. Η διεγερτική δράση της καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη έντονες μεταβολές της διάθεσης που μπορεί να έχετε στην εγκυμοσύνη, και να δυσκολέψει την ανάπαυση που έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός σας. Επίσης η καφεΐνη έχει έντονη διουρητική δράση. Η κατάχρησή της επομένως οδηγεί σε έντονη συχνουρία (που επιτείνει την ήδη υπάρχουσα της εγκυμοσύνης), που προκαλεί την αποβολή ασβεστίου και άλλων θρεπτικών ουσιών, που είναι απολύτως απαραίτητα για σας και το μωρό σας.

Οι περισσότερες μελέτες συνιστούν το ημερήσιο όριο των
200 mg ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό αντιστοιχεί πρακτικά σε 1-2 φλυτζάνια καφέ την ημέρα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές. Το τσάι, αναψυκτικά τύπου Cola, ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και οι μπάρες ενέργειας, περιέχουν διάφορες ποσότητες καφεΐνης. Κατά συνέπεια, όταν καταναλώνετε τέτοια προϊόντα, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τις περιεκτικότητες αυτές.

Πίνακας περιεκτικότητας ροφημάτων σε καφεΐνη:

 1 φλιτζάνι γαλλικού καφέ

135 mg

 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ

95 mg

1 φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ

5 mg

1 φλιτζάνι capuccino

90 mg

 28 γρ. espresso

90 mg

1 φλιτζάνι τσάι

40 60 mg

1 κουτάκι Cola

35 mg

 Παγωμένο τσάι

47 mg

 1 κουτάκι Cola διαίτης

45 mg

28 γρ σοκολάτα γάλακτος

6 mg

28 γρ μαύρη σοκολάτα

20 mg

1 φλιτζάνι σοκολάτα

5 mg

Share This On:

Γυναικολογία
Επεμβάσεις
Ιατρείο
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά