Καλέστε μας στο 210 98 27 162
ΗΛΙΑΣ Ι. ΧΙΝΤΙΠΑΣ, MD, MSc, PhD
Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο

Οι δικές σας ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχετε στείλει με την φόρμα επικοινωνίας.

Αν θέλετε η ερώτησή σας να εμφανίζεται εδώ, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ξεκινώντας την ερώτηση με τη φράση “
για τις ερωτήσεις σας”:
Πότε πρέπει να κάνουμε για πρώτη φορά μαστογραφία και υπέρηχο μαστών και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνουμε;
ΒΦ, 38 ετών, Σαντορίνη
Οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες συνιστούν την διενέργεια μιας πρώτης μαστογραφίας αναφοράς στην ηλικία των 35 ετών, και κατόπιν η επόμενη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών και έκτοτε μία φορά το χρόνο. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, οπότε η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εκδήλωσε τη νόσο η συγγενής. Ο υπέρηχος μαστού συμπληρώνει τη μαστογραφία όταν υπάρχουν ευρήματα και αυξάνει την πιθανότητα της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς
Επηρεάζει αρνητικά ή θετικά ο θηλασμός τον καρκίνο του μαστού;
ΚΧ, 28 ετών, Μυτιλήνη
Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει, στατιστικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσες δεν έχουν θηλάσει. Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο ο θηλασμός δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί, πιθανολογούμε ότι αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι γυναίκες δεν έχουν ωορρηξίες και συνεπώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα τους (που διεγείρουν το μαστό) παραμένουν χαμηλά.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς
Κάθε πότε και πώς κάνουμε αυτοψηλάφηση μαστών;
ΣΔ, 37 ετών, Αθήνα
Η αυτοψηλάφηση μαστού σε συνδυασμό με την ψηλάφηση από τον γιατρό σας και τη μαστογραφία όταν γίνεται τακτικά, αυξάνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Η αυτοψηλάφηση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν συχνότερα. Ιδανικά, πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά το μήνα, μετά την περίοδο, περίπου την 10η μέρα, οπότε και οι μαστοί έχουν «μαλακώσει». Γίνεται με τα 3 κεντρικά δάκτυλα του αντίθετου χεριού μπροστά στον καθρέπτη, συνήθως κατά τη διάρκεια ενός ντουζ.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς
Τι είναι αυτό που φοβόμαστε στην ψηλάφηση του μαστού;
ΕΧ, 40 ετών, Αθήνα
Το ογκίδιο που μπορεί να ανακαλύψουμε με την αυτοψηλάφηση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι κακόηθες, όταν είναι σκληρό, ανώδυνο και ακίνητο ή συγκολλημένο με το δέρμα που καλύπτει τον μαστό. Όταν ψηλαφήσετε τέτοιο ογκίδιο πρέπει να επικοινωνήσετε το συντομότερο με τον γιατρό σας.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς
Σε ποιά ηλικία μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση; Πώς καταλαβαίνει ότι μπαίνει στην εμμηνόπαυση;
ΠΣ, 48 ετών, Ελληνικό
Συνήθως μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση στην 5η δεκαετία της ζωής της, οπότε και η ωοθήκη σταματάει να παράγει ωάρια και διακόπτεται οριστικά η έμμηνος ρύση. Δεν έχει πλέον σημασία η ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας σας, όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Πριν την οριστική διακοπή της περιόδου, που σηματοδοτεί την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια χρονική περίοδος που ποικίλει σε διάρκεια, η κλιμακτήριος ή προεμμηνόπαυση, οπότε ο οργανισμός σας υφίσταται διάφορες αλλαγές. Την εποχή αυτή, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που να σας προετοιμάσουν ψυχολογικά για την έλευση της εμμηνόπαυσης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαταραχές της περιόδου, εξάψεις, ελάττωση της σεξουαλικής επιθυμίας, συχνές ουρολοιμώξεις.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς
Πότε μια νεαρή γυναίκα πρέπει να κάνει το πρώτο της τεστ Παπανικολάου;
ΠΣ, 48 ετών, Ελληνικό
Απαραίτητη προϋπόθεση όπως είναι ευνόητο, είναι μια νεαρή κοπέλα να έχει ήδη αρχίσει την σεξουαλική της δραστηριότητα. Οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν, ανεξάρτητα από την ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας, το πρώτο τεστ Παπανικολάου να γίνεται στην ηλικία των 21 ετών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σε μικρότερη ηλικία, οποιαδήποτε διαταραχή στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας (λοίμωξη από τον ιό HPV, κονδυλώματα, και σοβαρότερες αλλοιώσεις), έχουν την τάση να αυτοθεραπεύονται χωρίς ιατρική παρέμβαση.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς
Είναι υγιεινό ή όχι να χρησιμοποιεί μια γυναίκα ταμπόν; Από ποιά ηλικία μπορεί να τα χρησιμοποιεί;
ΚΣ, 25 ετών, Παλαιό Φάληρο
Το ταμπόν είναι μια επιλογή υγιεινής για τις δύσκολες μέρες, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι πολύ χρήσιμο και ασφαλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις γυναίκες μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα ηλικίας. Έχει το πλεονέκτημα της ευχέρειας κινήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου, όπως η γυμναστική και το κολύμπι και οι ερεθισμοί που μπορεί να προκαλέσει είναι σπάνιοι. Η χρήση του βέβαια συνοδεύεται και από διάφορους φόβους και προβληματισμούς στη γυναίκα. Αν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, είναι μάλλον απίθανο να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να αλλάζεται τακτικά (κάθε 2-3 ώρες) και να μην ξεχνάτε να το αφαιρείτε πριν από τον ύπνο.
Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Share This On:

Ιατρείο
Συχνές Ερωτήσεις
Ο Κύκλος Μου
Γυναικολογικά Θέματα
INFO
Αγίου Αλεξάνδρου 29
175 61 Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 210 98 27 162
email: info@drhintipas.gr
SOCIAL MEDIA
GDPR
Copyright ©2023. Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, δημοσίευση, αναδημοσίευση ή διάδοση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του Δρ Ηλία Ι. Χιντιπά