ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αμνιοπαρακέντηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο περιβάλλεται από Αμνιακό Υγρό, μια ουσία με σύσταση περίπου σαν του νερού. Το Αμνιακό Υγρό περιέχει κύτταρα από το δέρμα του εμβρύου και άλλες ουσίες, όπως η Α-φετοπρωτεΐνη (AFP). Αυτές οι ουσίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου πριν από τον τοκετό.

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια προγεννητική εξέταση κατά την οποία μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού αφαιρείται από το σάκο που περιβάλλει το έμβρυο και αποστέλλεται προς ανάλυση. Το αμνιακό υγρό αφαιρείται με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνης που εισέρχεται από την κοιλιά στη μήτρα, με τη βοήθεια του υπερήχου και στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο. Διάφορα tests μπορούν να γίνουν, ανάλογα με τον γενετικό κίνδυνο και την ένδειξη.

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται για να αναζητηθούν ορισμένοι τύποι γενετικών ανωμαλιών όπως η Τρισωμία 21 (σύνδρομο Down). Επειδή η αμνιοπαρακέντηση παρουσιάζει ένα μικρό κίνδυνο επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, προσφέρεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που:

 • Έχουν ένα παθολογικό υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό γέννησης παιδιών με χρωμοσωμικές ανωμαλίες
 • Έχουν προηγούμενο παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες
 • Έχουν ηλικία άνω των 35 ετών 
Η αμνιοπαρακέντηση δεν ανιχνεύει όλες τις γενετικές ανωμαλίες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των ακόλουθων καταστάσεων, αν οι γονείς έχουν σημαντικό γενετικό κίνδυνο για:
 
 • Τρισωμίες 21, 18 και 13
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Κυστική ίνωση
 • Μυϊκή δυστροφία
 • Νόσο Tay-Sachs και παρόμοιες παθήσεις

Η αμνιοπαρακέντηση μπορεί επίσης να ανιχνεύσει συγκεκριμένες ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (καταστάσεις όπου ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσονται σωστά), όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.

Πότε γίνεται;
Εάν ο μαιευτήρας σας συστήσει αμνιοπαρακέντηση, αυτή συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και 18ης εβδομάδας.

Πόσο ακριβής μέθοδος είναι;
Η ακρίβεια της αμνιοπαρακέντησης είναι σχεδόν 100%. Μερικές φορές μπορεί να είναι ανεπιτυχής για τεχνικούς λόγους, όπως η συλλογή ανεπαρκούς ποσότητας αμνιακού υγρού ή αποτυχία των κυττάρων να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο.

Μια μικρή περιοχή της κοιλιάς καθαρίζεται με ένα αντισηπτικό για να προετοιμαστεί για την αμνιοπαρακέντηση. Μπορείτε να λάβετε ένα τοπικό αναισθητικό προκειμένου να μειωθούν οι οποιεσδήποτε ενοχλήσεις. Πρώτα εντοπίζεται η θέση του εμβρύου και του πλακούντα με ένα υπερηχογράφημα. Υπό την καθοδήγηση των υπερήχων, εισάγεται μια λεπτή βελόνη μέσω της κοιλιάς και της μήτρας σας, μέσα στον αμνιακό σάκο, μακριά από το μωρό. Μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού (λιγότερο από 30 ml) αφαιρείται διαμέσου της βελόνης και αποστέλλεται για εργαστηριακή ανάλυση. Μπορεί να αισθανθείτε κράμπες ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της αμνιοπαρακέντησης για λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Η αμνιοπαρακέντηση ενέχει ένα μικρό κίνδυνο αποβολής (λιγότερο από 1%, ή περίπου 1: 200 έως 1 στα 400). Τραυματισμός του εμβρύου ή της μητέρας, λοίμωξη και πρόωρος τοκετός είναι άλλες πιθανές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Μπορώ να επιλέξω να μην την κάνω;

Ναι. Θα λάβετε γενετική συμβουλευτική πριν από τη διαδικασία. Αφού οι κίνδυνοι και τα οφέλη της αμνιοπαρακέντησης έχουν εξηγηθεί λεπτομερώς για εσάς, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε ή όχι να υποβληθείτε στην διαδικασία αυτή.

 • Μετά από μια αμνιοκέντηση, το καλύτερο είναι να πάτε στο σπίτι και να χαλαρώσετε για το υπόλοιπο της ημέρας. Δεν θα πρέπει να ασκηθείτε ή να εκτελέσετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, να σηκώσετε βάρος πάνω από 9 κιλά (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών), και θα πρέπει να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές.

 • Μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο αν χρειαστεί. Μια μέρα μετά τη διαδικασία, μπορείτε να συνεχίσετε όλες τις συνήθεις δραστηριότητές σας, εκτός εάν έχετε άλλες οδηγίες από τον γυναικολόγο σας.

 • Καλέστε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε υψηλό πυρετό ή αιμορραγία, κολπικές εκκρίσεις, ή έντονο κοιλιακό πόνο.

 • Τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης είναι γενικά διαθέσιμα μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Αν δεν έχετε λάβει τα αποτελέσματα μέσα σε 3 εβδομάδες, καλέστε τον γιατρό σας.

Share:

Facebook 0
Twitter
LinkedIn 0
StumbleUpon 0
Email
Print

Συχνές Ερωτήσεις

Ημερολόγιο Κύησης

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα