ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Διερεύνηση υπογόνιμου ζεύγους

Το πρώτο βήμα σ΄αυτήν την προσέγγιση, είναι να στοιχειοθετηθεί υπογονιμότητα. Για να χαρακτηρίσουμε ένα ζευγάρι ως υπογόνιμο, θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος ελεύθερων, τακτικών επαφών (2-3 την εβδομάδα) χωρίς να επιτευχθεί σύλληψη. Αφορά περίπου το 15% των ζευγαριών διεθνώς.

Το επόμενο βήμα είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και από τους δύο συντρόφους. Το ιστορικό εστιάζει σε πληροφορίες που αφορούν τυχόν τρέχουσες παθήσεις, λήψη φαρμάκων ή κατάχρηση ουσιών,  για τον εμμηνορυσιακό κύκλο της γυναίκας και τα συνοδά του συμπτώματα (διαταραχές του ρυθμού, πόνος, αυξημένη ροή), για το προηγούμενο μαιευτικό ιστορικό, για το αντισυλληπτικό ιστορικό, το σεξουαλικό ιστορικό, καθώς και για το παλαιό ιστορικό νοσημάτων ατομικό ή οικογενειακό.

spermogramme_01
hysterosalpingography-01

Ακολουθεί μια λεπτομερής κλινική εξέταση, που ενδέχεται να αναδείξει κάποιο πρόβλημα και προγραμματίζεται η πλήρης εργαστηριακή διερεύνηση του ζεύγους. Η αρχική διερεύνηση περιλαμβάνει 3 σκέλη:

  1. Διερεύνηση ωοθυλακιορρηξίας (έλεγχος του αν οι ωοθήκες παράγουν ωάρια). Ορμονικός έλεγχος, κυρίως προγεστερόνης και προλακτίνης αίματος, αλλά και διακολπικό υπερηχογράφημα.
  2. Διερεύνηση σπέρματος. Το σπερμοδιάγραμμα, ελέγχει και αξιολογεί παραμέτρους του σπέρματος, όπως αριθμός, μορφολογία και κινητικότητα. Πρέπει να γίνονται 2 σπερμοδιαγράμματα με χρονική διαφορά 75 ημερών, μετά από αποχή 3 ημερών.
  3. Διερεύνηση βατότητας σαλπίγγων. Η υστεροσαλπιγγογραφία, είναι μια ακτινολογική εξέταση κατά την οποία εγχέεται σκιαγραφικό υγρό διαμέσου του τραχήλου της μήτρας στο εσωτερικό της, το οποίο εξέρχεται από τις σάλπιγγες. Η εξέταση αυτή μας δίνει πληροφορίες για την κοιλότητα της μήτρας και για το αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές.

Αφού διενεργηθεί ο αρχικός αυτός έλεγχος, ενδέχεται να χρειαστούν και κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση, προκειμένου να αναδειχθούν κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις που ενδέχεται να ευθύνονται για την υπογονιμότητα (πολύποδες, ινομυώματα, ενδομητρίωση, κλπ). Αφού κλείσει ο κύκλος των εξετάσεων και αποδοθεί η υπογονιμότητα σε κάποια παθολογική κατάσταση ή όχι, συστήνεται η περαιτέρω αντιμετώπιση ανάλογα με την κάθε περίπτωση (σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση).

Share:

Facebook 0
Twitter
LinkedIn 0
StumbleUpon 0
Email
Print

Συχνές Ερωτήσεις

Γόνιμες Μέρες

Γυναικολογικές Επεμβάσεις