ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Πολύποδες

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθεις μάζες που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Μπορούν να έχουν μια μεγάλη επίπεδη βάση (άμισχοι πολύποδες) ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός επιμήκη μίσχου (μισχωτοί πολύποδες). Οι τελευταίοι είναι και οι πιο συνηθισμένοι. Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Μερικές φορές αν έχουν μακρύ μίσχο μπορεί να προεξέχουν μέσω του τραχήλου στον κόλπο. Μπορεί να υπάρχουν μικρά αιμοφόρα αγγεία, που «τρέφουν» τους πολύποδες,  ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μεγάλο μέγεθος. Δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία στην οποία να αποδίδεται η δημιουργία τους, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζονται από τα επίπεδα των ορμονών και αναπτύσσονται με την παρουσία των οιστρογόνων. 

Είδη πολυπόδων μήτρας

Συχνά οι πολύποδες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται τυχαία. Όταν οι πολύποδες προκαλούν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται με τη μορφή της ακανόνιστης περιόδου, εμφάνισης αίματος μεταξύ των περιόδων που ποικίλει σε ένταση από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια έως αιμορραγία (μητρορραγία), υπερβολικά βαριά έμμηνο ρύση (μηνορραγία), ή ως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Μερικές φορές, αν ο πολύποδας έχει μακρύ μίσχο και προεξέχει διαμέσου του τραχήλου μέσα στον κόλπο, μπορεί να υπάρχει πόνος τις πρώτες μέρες της περιόδου (δυσμηνόρροια). Οι πολύποδες του ενδομητρίου μπορούν να ανιχνευθούν με κολπικό υπερηχογράφημαυστεροσκόπηση και κατά τη διάρκεια διαγνωστικής απόξεσης. Η διάγνωσή τους με υπερηχογράφημα μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει υπερπλασία του ενδομητρίου (υπερβολική πάχυνση του ενδομητρίου).

Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, με απόξεση, με ή χωρίς υστεροσκόπηση υπό γενική αναισθησία. Η υστεροσκόπηση περιλαμβάνει την άμεση απεικόνιση του ενδομητρίου (του εσωτερικού χιτώνα της μήτρας) και των πολυπόδων με μια κάμερα που εισάγεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Αν πρόκειται για μεγάλο πολύποδα, μπορεί να αφαιρεθεί τμηματικά. Μετά την αφαίρεση του πολύποδα, ακολουθεί ιστολογική εξέτασή του. Ο κίνδυνος ένας πολύποδας να εξαλλαγεί σε καρκίνο είναι πολύ μικρός (περίπου 0,5%). Εάν ωστόσο βρεθούν καρκινικά κύτταρα, συστήνεται η εκτέλεση υστερεκτομής (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) σε δεύτερο χρόνο. Η υστερεκτομή συνήθως δεν απαιτείται εάν ο καρκίνος έχει αποκλειστεί.

Share:

Facebook 0
Twitter
LinkedIn 0
StumbleUpon 0
Email
Print

Συχνές Ερωτήσεις

Γόνιμες Μέρες

Γυναικολογικές Επεμβάσεις