ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Αντισυλληπτικό Χάπι

Το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί την πιο παλιά και περισσότερο διαδεδομένη μορφή ορμονικής αντισύλληψης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες οιστρογόνου και προγεσταγόνου. Το κάθε κουτί περιέχει συνήθως 21 δισκία που λαμβάνονται καθημερινά συνήθως για 21 ημέρες, και μετά από διάλειμμα μίας εβδομάδας μέσα στην οποία έρχεται η περίοδος, ξεκινάει το επόμενο κουτί. Υπάρχουν και αντισυλληπτικά που λαμβάνονται για 28 ημέρες (καθόλη δηλαδή τη διάρκεια ενός φυσιολογικού κύκλου). Όταν λαμβάνεται με τον σωστό τρόπο, έχει αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.

Τα αντισυλληπτικά δισκία εμφανίζουν εκτός της αντισύλληψης, και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, όπως: 

βελτίωση της ακμής, της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας (όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών), του πόνου της περιόδου καθώς και της απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος στην περίοδο. Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καλοήθων παθήσεων του μαστού, του καρκίνου της μήτρας, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου. Επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων των ωοθηκών. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν επίσης την εμφάνιση σαλπιγγίτιδας και εξωμήτριας εγκυμοσύνης. Καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πέντε δεκαετίες, έχουν μελετηθεί αρκετά και μεγάλες έγκυρες επιστημονικές έρευνες, σε εκατομμύρια γυναίκες, έχουν αποδείξει την ασφάλεια τους.

Πρόσφατες μελέτες αντικρούουν την άποψη ότι η χρήση αντισυλληπτικών σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, και αναφέρουν πως πιθανά, καμιά τέτοια σχέση δεν υπάρχει. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά τέταρτης γενεάς, δεν συνοδεύονται από τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες με τις οποίες έχει συνδεθεί από παλιά η χρήση τους. Με τα νέα αντισυλληπτικά δεν αυξάνεται το σωματικό βάρος της γυναίκας, ενώ αντίθετα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και μικρή απώλεια κιλών.

Σαφώς υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η λήψη αντισυλληπτικών αντενδείκνυται, όπως σε βαριές καπνίστριες, γυναίκες με αιματολογικά προβλήματα, ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα. Είναι απαραίτητο, πριν η γυναίκα αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικών, να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της προκειμένου να αποκλειστούν αυτές οι καταστάσεις. Η ορμονική αντισύλληψη δεν υπάρχει μόνο με την μορφή των χαπιών, αλλά και με άλλες μορφές, όπως την ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως οι μορφές αυτές να έχουν μεγάλη αποδοχή και χρήση στην Ελλάδα.

Μάθετε για τους άλλους τρόπους αντισύλληψης

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι πλήρως αποτελεσματικό, όταν λαμβάνεται σωστά. Αν ξεχάσετε κάποιο χάπι, πρέπει να το πάρετε αμέσως μόλις το θυμηθείτε, ανεξάρτητα από το χρόνο λήψης του επόμενου.

Share:

Facebook 0
Twitter
LinkedIn 0
StumbleUpon 0
Email
Print

Συχνές Ερωτήσεις

Γόνιμες Μέρες

Μάθετε για το σπιράλ